Bjørn Omar Evju, avdelingssjef for internasjonalt utviklingssamarbeid i Norges Idrettsforbund Foto: Idrettsforbundet

OSLO: I Norges Idrettsforbund jobber Bjørn Omar Evju som avdelingssjef for internasjonalt utviklingssamarbeid. I mange år har han vært med på å hente lag fra Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe til den populære norske turneringen.Deltakelsen ble finansiert gjennom en bevilgning fra Norad.

— Denne ordningen pågikk i flere år. Men for tre år siden sa vi at vi ønsker at disse pengene brukes på lokale og regionale turneringer i stedet for å ta dem til Norge.- Hvorfor?

— Begrunnelsen var delvis knyttet til ressursbruken. Man får mye mer for pengene dersom lagene spiller i eget land og i regionen. Men det var også mistanker om seksuelle overgrep knyttet til utvelgelsen av lagene, sier Evju.

— Hadde dere erfaring med aldersjuks og falske id-papirer?

— Ja. Aldersjuks har vi konkret avslørt et par ganger med våre lag, så det har vi håndfaste bevis på. Vi oppdaget imidlertid dette før de reiste, så dette fikk ingen konsekvenser på selve Norway Cup.

Norges Idrettsforbund har kommunisert til Norad at de ikke ønsker å hente flere lag fra land i sør til Norway Cup nå. Laget fra Vietnam i 2011 var det siste de hentet til Norge gjennom denne ordningen.