ALLTID INTERESSERT: Ordfører Paul Otto Johnsen på bedriftsbesøk på daværende Falconbridge i 1989. Her er han sammen med sivilingeniør Øyvind Thune.
SA JA TIL MYE: Åpning av lysløype på Hellemyr en februardag i 1985.
ENGASJERT: Bjørg Wallevik og Harald Furre overtok som de ledende politikerne i Kristiansand Høyre etter Paul Otto Johnsen. Her har han noe viktig å si dem under valgkampen i august 1991.
MOROMANN: Paul Otto Johnsen ankommer et arrangement sammen med politimester Carl Mentz Rynning-Tønnesen i 1983.
KASTET JAKKEN: Det kunne være mye å holde orden på i bystyret. Her har Paul Otto Johnsen kastet jakken under et møte i 1987. Ved siden av rådmann Bjarne Jensen
PORTRETT: Dette portrettbildet fra 1991 ble mye brukt i Fædrelandsvennen.
SISTE KVELD: Paul Otto Johnsen gjør seg klar til sitt siste bystyremøte som ordfører i desember 1991.
HØNE: Hva ordfører Paul Otto Johnsen forsøker å oppnå her, er uvisst. Bildet er fra 1990.
PENGEPRAT: Paul Otto Johnsen sammen med finansminister og senere Høyre-leder Rolf Presthus i 1982.
SEILSKUTEBALL: Arve Opsahl måtte til og med sitte og lytte. Ordfører Paul Otto Johnsen under et seilskuteball på Caledonien i 1979.
UTENLANDSTUR: Paul Otto Johnsen sammen med sin kone Bjørg foran frihetsgudinnen i New York i anledning et frihetsjubileum.
FIKK MED SEG KILDEN: 6. januar var Paul Otto Johnsen til stede da Kilden teater- og konserthus ble åpnet. Det ble det siste bildet Fædrelandsvennen fikk av ham. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Johnsen var aktiv samfunnsdebattant omtrent til det siste. Det er ikke mange ukene siden han skrev innlegg i Fædrelandsvennen. Han satt også i Vest-Agder fylkeskommunes eldreråd.

Ordfører Arvid Grundekjøn tar dødsbudskapet tungt og sier en pillar i Kristiansands samfunnsliv er falt ut.

— Jeg har kjent Paul Otto Jonhsen helt siden Unge Høyre-tiden i min ungdom. Han var et fantastisk menneske, en stor politiker og et ekstremt engasjert menneske. Paul Otto Jonhsen har vært et stort forbilde for meg i mange tiår, sier Grundekjøn.

— Det er ikke lenge siden han ringte meg for å gi et par gode råd. Johnsen og jeg har hatt tett kontakt siste året. Jeg er glad at jeg fikk hans råd før han døde, sier Grundekjøn.

Ordføreren legger til at lokalsamfunnet skal være takknemlig for at det finnes mennesker som gir og gir og gir, og som engasjerer seg med hele sin livserfaring, i tiår etter tiår.

— Han var en gammel mann nå - og tiden innhenter oss. Men jeg må si dette var et svært trist budskap å få. Paul Otto Johnsen var en høvding både i Kristiansand og i Høyre, sier Arvid Grundekjøn.

Paul Otto Johnsen var en markert politiker, som kjempet for Høyres saker helt fra han var ung gutt i Haugesund. Johnsen kom til Kristiansand i 1966 som redaktør av høyreavisen Christianssands Tidende. Da avisen gikk inn under navnet Sørlandske Tidende i 1975, gikk Johnsen over til informasjonssjefstilling i Hansen-Tangens rederi, inntil han ble ordfører i 1978. Han ble gjenvalgt som ordfører to ganger og satt samlet i 14 år, inntil han overlot vervet til Bjørg Wallevik.

John G. Bernander, NHO-direktør

— Paul Otto var et politisk menneske med hud og hår. Han var også en stolt familiefar, ikke bare for sine egne, men for alle oss i Høyre. Og han var naturalisert kristiansander. Haugesunderen Johnsen adopterte Kristiansand, men byen adopterte sannelig han også. Han var en elsket ordfører.

— Paul Otto var min mentor, min foresatte og en veldig god venn. Han hjalp alltid. Han støttet, men han drev oss også videre når vi unge følte bakken var bratt og oppgavene for store. Jeg har veldig mye å takke Paul Otto Johnsen for.

Kåre Willoch:

— Paul Otto Johnsen var engasjert til det siste. Han var et sant samfunnsmenneske. Han var en god venn og jeg respekterte ham dypt. Johnsen var en tenksom mann. Han så de lange linjer og de viktige grunntankene i politikken. Han var ingen populist som kun så øyeblikkets behov, slik så mange i dag dessverre gjør. Vi var aktive samtidig. Johnsen var en kraft for Høyre på Sørlandet, han var også en kraft for hele Høyre.

Bjørg Wallevik, eks-ordfører:

— Jeg snakket med ham på Kilden senest for 14 dager siden. Vi var enige om at Kristiansand var i fint driv og utviklet seg bra. Paul Otto deltok i debatten og samfunnslivet til det siste. Han var en kraft. Det er et stort kapittel i kristiansandspolitikken som nå er fullført. Jeg kjenner det ble litt tomt nå.

— Paul Otto Johnsen, Kirsten Wiese Rosenlund og Thor Albert var det store politiske trekløver i Høyre da jeg begynte i 1979. etter at jeg tok over for Paul Otto i 1991, var han alltid en støtte. Han blandet seg aldri inn, men han støttet og oppmuntret. Han hadde en fantastisk evne til dialog, og han så mennesker.