ASFALTBITER: En turgåer kom over dette da han gikk langs Tronstadvann. Fra Fylkesmannens miljøvernavdeling heter det at asfalt er forurensende materiale, og skal til godkjent avfallsplass. Foto: Erling S. Hægeland
VIKTIG VANNKILDE: Her er fyllingen som Songdalen kommune reagerer sterkt på. Tronstadvann er en viktig drikkevannskilde for Kristiansand, Søgne og Songdalen. Foto: Erling S. Hægeland

SONGDALEN: — Det er totalt uakseptabelt. Tronstadvann er drikkekilde for rundt 60.000 mennesker, og vi tar dette veldig alvorlig, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp) til Fædrelandsvennen.

Songdalen kommune har nå politianmeldt grunneieren for forholdet, som ved et annet tilfelle også er anmeldt for ulovlig fylling i drikkevannskilden.

Asfalt, betong og keramikk

— Vi befarte stedet tirsdag, og fant en ulovlig fylling på mellom 50 og 80 kvadratmeter. Vi kunne tydelig se asfalt, betong og deler av keramikkrør i fyllingen, sier Arne Kjell Brunes, avdelingsleder for ressurs- og arealforvaltning i Songdalen.

— Dette er forurensende masse ved et drikkevann, og et veldig alvorlig lovbrudd. Saken er nå politianmeldt, og vi vil følge den opp etter plan- og bygningsloven og forurensingsloven, sier han.

Brunes sier at grunneieren nå er varslet.

— Han får nå noen uker på seg til å svare. Men det er ikke første gang dette skjer på den eiendommen. Vi har en pågående sak med grunneieren etter ulovlig fylling i vannet, og vi leverte en anmeldelse på det i desember i fjor.

— I den saken har vi gitt pålegg om grunnundersøkelse, og en etterfulgt fjerning av massen. Men det har ennå ikke skjedd, sier han.

Fædrelandsvennen får opplyst av Søgne og Songdalen lensmannskontor at den saken foreløpig ligger inne hos jurist til vurdering av påtale.

- Klart lovbrudd

Tore Egeland, leder av forurensingsgruppa ved Fylkesmannen i Vest-Agder, sier at fylling med asfalt nær drikkevann er et klart lovbrudd.

— Dette er brudd på forurensningsloven og miljøvernloven. Slikt avfall skal til godkjent avfallsanlegg.

— Asfalt forurenser vannet, men hvor mye avhenger av om asfalten er ny eller gammel. Men uansett er petroleumsprodukter uønsket i naturen. Det er viktig at kommunen nå tar dette på alvor, og pålegger fjerning, sier han.

- Små mengder

Til Fædrelandsvennen sier grunneieren at han har fylt ut langs vannet for å lage en snuplass.

— Vi har tippet der av og til. Men det er små mengder med asfalt, og det kan ikke forurense noe. Det er noen flak innimellom, sier han.

ASFALTBITER: En turgåer kom over dette da han gikk langs Tronstadvann. Fra Fylkesmannens miljøvernavdeling heter det at asfalt er forurensende materiale, og skal til godkjent avfallsplass. Foto: Erling S. Hægeland

Han mener det er urimelig at han selv skal undersøke sin egen fylling, samtidig som han er politianmeldt. Han sier også at han ikke har fått skriftlig innkalling til at kommunen kommer på befaring.— Det var midtsommers jeg tippet noe der sist. Hvorfor han ikke kommunen sett det før nå? spør han.

Turgåer

Forholdet kom kommunen for dagen etter at en turgåer tok bilder av fyllingen, og sendte dem på e-post til KrFs gruppeleder i Songdalen, Terje Imeland.

— Dette ligger helt nede ved vannet, og når det regner så ligger dette under vann. Det er også snakk om avrenning fra fyllingen ned i vannet, sier han.

Leder av planutvalget, Helge Stapnes (Ap), mener også at saken er alvorlig. Spesielt ettersom grunneieren har en lignende sak på seg fra før.

— Dette krever nå umiddelbar respons, sier han