Sørlandet sykehus Arendal åpnet fredag det nye pci-laboratoriet for undersøkelser og behandling av hjerteproblemer. Pci er en forkortelse for perkutan koronar intervensjon, behandling med utblokking av blodårer til hjertet.

Fædrelandsvennen er med når Tomas Larsen, pci-lege ved Arendal Sykehus, behandler første pasient etter den offisielle åpningen. Via pulsåren i den høyre armen trer han inn et tynt rør. Ved hjertet sprøyter han kontrastvæske i blodet, som han umiddelbart ser på skjermen via røntgenutstyret.

— Det jeg kikker etter ser ut som små epleskrotter, sier Larsen.

Pasienten har ingen tegn til dårlige årer, og etter et drøyt kvarter går hun selv ut av Laboratoriet. Hadde de funnet en trang eller tett blodåre, ville de fjernet forkalkningen med trykkluft og blokket årene med stent, et tynt metallrør. Larsen er glad de endelig har to operative enheter på hjerteavdelingen.

— Det har vært lange kvelder på sykehuset. Selv om det har gått bra, slipper vi eksempelvis stressmomentet med hva som kan skje hvis vi får inn to hjerteinfarkt på likt, sier Larsen.

Kritisk til innkjøp

Første pasient etter gjenåpningen hadde ingen feil med blodårene rundt hjertet. Et kvarter senere gikk hun ut for egen maskin. Foto: Torgeir Strandberg

Åpningen kom først et halvt år etter at det forrige laboratoriet havarerte. I september uttalte overlege ved Sørlandet Sykehus Arendal, Pål Gunnes, at han var kritisk til at nytt utstyr ikke ble byttet ut tidligere.

— Her har ledelsen handlet helt feil, og dette setter oss som jobber ved Hjertesenteret i en vanskelig, nærmest umulig posisjon. Ved andre sykehus har man gått til hasteinnkjøp av nytt utstyr i lignende situasjoner. Utskifting av utstyr uten anbudsrunde kan da ta en til to måneder, sa Gunnes til Fædrelandsvennen.

Sykehusdirektør Jon-Roger Olsen (t.h) skryter av de ansatte ved hjertesenteret, som har behandlet like mange pasienter, men med halvparten av maskinene. Foto: Torgeir Strandberg

Michael Uchto, seksjonsoverlege ved pci, tror ikke tilbudet har blitt svekket, men forklarer at det har vært lange arbeidsdager for å ta unna pasientene. Ifølge Uchto sokner 460 000 personer til hjerteavdelingen i Arendal, som årlig har 2600 undersøkelser og inngrep. Ved hjerteinfarkt redder pci-laboratoriet svært mange av disse.

— Med denne teknologien redder vi 95 prosent av pasientene som kommer til oss med hjerteinfarkt, sier Uchto.

Takker de ansatte

Administrerende direktør for Sørlandet sykehus, Jan-Roger Olsen, takket de ansatte for arbeidet de har lagt ned på hjerteseksjonen den siste perioden. Han omtaler seksjonen som et flaggskip for Arendal sykehus, og tror ingen pasienter har merket at de har manglet utstyr den siste tiden.

Sykehusdirektør Jon-Roger Olsen trekker fram pci-laboratoriet som et flaggskip for Sørlandet sykehus Arendal. Foto: Torgeir Strandberg

— Jeg må takke for den gode innsatsen den siste tiden, hvordan dere har jobbet med halvparten av utstyret, men like mange pasienter, sier Olsen.

Pci-senteret ved Sørlandet sykehus Arendal ble etablert i 2004, og Olsen er fornøyd med utviklingen siden den gang.

— Satsingen har vært en ubetinget suksess. Det er stor beundring blant fagmiljøene i Norge og Norden for arbeidet vi gjør her. Det var det ikke mange som trodde da vi begynte. Det er fantastisk å høre at noen pasienter tilnærmet kommer krabbende inn på sykehuset og 20 minutter senere har fått et helt nytt liv, sier Olsen.