KRISTIANSAND: — Jeg føler ikke det er trygt for mine barn lenger med denne kvinnen i nærheten, sier Trude Normann Ose Jørgensen til Fædrelandsvennen.

I september i fjor ble datteren hennes (3) dratt i håret og kastet gjennom lufta på Tinnheia Torv. Dette skjedde mens moren var inne i butikken og jenta lekte på lekeplassen.

I følge et vitne skal en kvinne i 40-årene ha forklart at hun gikk løs på jenta «fordi hun ikke ville leke med meg». Politiet pågrep kvinnen, som nektet straffskyld.

Skjedde igjen

Tirsdag denne uken ble samme kvinne pågrepet og siktet for å ha slått og sparket ei 11 år gammel jente på bussen til Tinnheia. I avhør erkjente hun å ha vært på den aktuelle bussen, men nektet for at noe hadde skjedd. Etter avhør ble hun løslatt.

— Denne kvinnen må få hjelp umiddelbart før hun går løs på flere barn. Ikke for å skape panikk, men vi må være sikre på at vi kan ta offentlig transport og være trygge, sier Nikolett Loyko, mor til 11-åringen.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Kristiansand-politiet medgir at også de frykter at kvinnen kan slå til igjen. Men det holder ikke for å varetektsfengsle henne.

— Det er tydelig at dette er en kvinne som trenger hjelp. Men jussen følger ikke alltid hva folk tenker og føler er rett. Visse krav må være oppfylt for å fengsle henne, sier Eriksen.

Kontaktet fastlegen

Politiet mener det er opp til helsevesenet å forebygge nye hendelser, og var fredag i kontakt med fastlegen til kvinnen.

— Det vil bli gjort tiltak for å hjelpe henne framover. Hjemmesykepleien, som hun får medisiner av, får et ekstra mandat til å følge henne. Nærmeste familie er også klar over situasjonen og spiller på lag med helsevesenet for å være obs, sier Eriksen.

— Jeg synes dette høres ut som et tynt opplegg rundt henne. Jeg er ikke beroliget, kommenterer Nikolett Loyko, 11-åringens mor.

Også forrige gang kvinnen var mistenkt for vold, ble fastlegen koblet inn. Men politiet kjenner ikke til at det da ble satt i verk noen tiltak.

- Burde ikke det vært gjort?

— Når det handler om voksne som antaster barn, ligger det i sakens natur at det er et menneske som trenger hjelp. Ved slike saker må helsevesenet absolutt vurdere tiltak, sier Eriksen.

Forrige sak henlagt

Den forrige saken mot kvinnen ble henlagt fordi treåringens foreldre ikke ønsket å gå videre med saken.

— Ved legemsfornærmelse på så lavt nivå er det vanlig med henleggelse hvis det ikke blir en anmeldelse fra fornærmede, sier Eriksen.

Mor til treåringen sier de kontaktet politiet for å gjøre dem oppmerksomme på at kvinnen kunne være en fare også for andre.

— Og det var hun tydeligvis. Målet mitt er ikke at hun skal bli straffet eller få bot, men at de det gjelder må skjønne at hun ikke kan bo og ferdes alene, sier Trude Normann Ose Jørgensen til Fædrelandsvennen.

Kvinnen i 40-årene er tidligere bøtelagt for narkotika og naskeri. Hun har ikke tatt i mot tilbud om en offentlig oppnevnt advokat.

- Ikke alltid lett å hjelpe

Kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand kjenner ikke saken til kvinnen på Tinnheia. Han kommenterer derfor saken på generelt grunnlag.

— Det er ingen tvil om at det alle steder går mennesker rundt som kan representere en potensiell risiko for sine omgivelser. På samme måte er det en del mennesker som representerer en potensiell risiko for seg selv, sier Vige til Fædrelandsvennen.

— Det er ikke så lett å vite hvem disse menneskene er, og når vi har et navn kan det være vanskelig å overtale vedkommende til å ta i mot en del av tiltakene vi har å tilby dem. Det er også en ærlig sak at vi kanskje heller ikke har så mye hjelp til disse menneskene, sier Vige.