KRISTIANSAND: — Vi har hatt et såkalt båtmiljø som driver med smugling over til Danmark i mange år, og som vi har jobbet intenst mot. I en del sammenhenger har det lyktes med noen oppklaringer og jeg tror nok at det miljøet er en del redusert i forhold til tidligere år. Så vi har lyktes, og denne saken har nok en preventiv effekt, sier kriminalsjef i Agderpolitiet, Arne Pedersen, til Fædrelandsvennen.

politiets pk 7.jpg Foto: Torstein Øen

Krevende å etterforske

Onsdag ettermiddag på politihuset i Kristiansand la Agder politidistrikt fram sin oppsummering av 2012, og Pedersen pekte på at politiets stramme år med minimumsbemanning har gjort etterforskningen av miljøet krevende.

— Det er krevende og vanskelig for politiet på grunn av ressurssituasjonen. Men innimellom setter vi enn flere ressurser, og vi prøver å følge med så godt vi kan, sier han.

En 49 år gammel mann fra Arendal ble drept da han søndag kveld skulle hente et parti på 250 kg hasj i Ålbæk, og ble stanset av politiet på vei ut havnen. Dansk og norsk politi hadde lagt ned et grundig arbeid for å avsløre smugleoperasjonen.

Multikriminelle

Pedersen sier at smuglerne gjerne er multikriminelle, og at politiet etterforsker smuglevirksomheten også via andre kriminelle forhold som smuglerne bedriver.

— Vi bruker andre former for kriminalitet til å få innganger til å bryte opp disse båtmiljøene som vi har jobbet intenst mot de siste årene, sier han.

— Hvilke tanker gjør du deg om aksjonen søndag?

— Utfallet av aksjonen var tragisk og overraskende, men dansk politi må uttale seg om den konkrete saken, sier han.