ARENDAL: — Jeg må nesten si dette, til yngre kvinner som vil inn i politikken: Ikke la dere skremme bort! sa Kristin Clemet.

Utsagnet falt under Arendalsukas debattpanel om kvinner i politikken. Civitas Kristin Clemet var i mange spørsmål enig med partileder Trine Skei Grande (V) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Sv). De var for eksempel enige i at det ikke er noe spesielt i å være kvinnelig stortingsrepresentant.

Heller ikke som Norges første kvinnelige finansminister, følte Kristin Halvorsen hun åpnet noen nye dører.

— Andre hadde gått foran meg. Det finnes utfordringer for kvinner i politikken, men de handler om andre ting enn før, ikke om retten og muligheten til å kunne søke innflytelse, sier Halvorsen.

Motepolitiet

SINGEL: - Det er ekstremt få land der det er sosialt akseptert å være singel i politikken, spesielt singel kvinne. Hvis du ikke har en familie å vise frem på bildene, er du liksom ikke et fungerende menneske, sa Trine Skei Grande (V), som er glad dette er mulig i Norge. Foto: Christensen, Marte

En ting alle de tre reagerer på, er presset om å ta seg pent ut.— Vet du hva du skal ha på deg under partilederdebatten på mandag? spurte ordstyrer Karen Blågestad.

Trine Skei Grande svarte benektende, bare at det bør være noe som ikke gjør at folk tenker på hvordan hun går kledd.

Kristin Halvorsen delte en frustrasjon fra Norges Banks årsmiddag.

— Altså, her opplever man å være finansminister i et år med finanskrise rundt oss på alle kanter. Det skal tas avgjørelser, og man må følge med på hva som skjer i vårt eget land og hva som skjer i alle land rundt oss. Det skal treffes en mengde viktige avgjørelser på kort tid. Og så er man litt sent ute til Norges Banks årsmiddag. Andpusten rekker man til slutt fram og setter seg på første benk for å lytte til sentralbanksjefen. Og hva blir jeg vurdert på? Kjolevalget! Jeg burde kanskje gå i mørk dress, sa Halvorsen.

Netthets

Enigheten ble imidlertid brutt da de tre diskuterte sjikane og netthets.

Det var da Kristin Clemet advarte mot å skremme bort yngre jenter. Hun advarte mot å fokusere for mye på dette problemet, og understreket at man opplever langt flere hyggelige ting i politikken enn fæle ting.

— Hvis vi ikke tar det opp, blir det heller ikke borte. Og det sies og skrives en del ting mot kvinnelige samfunnsaktører som er verre enn det som skrives om menn. Mye av det er seksualisert, sa Grande.

Kristin Halvorsen har tidligere oppfordret til å ta aktivt til motmæle mot "troll på nettet". Nå ber hun kvinner i større grad ignorere det og la være å lese.

— De er jo puslete og feige, disse mennene som skriver det. Ikke hør på dem! oppfordret hun.

Samtidig er det nettopp når hetsen rammer kvinnelige politikere hardt, at kvinnene på Stortinget står litt sammen.

— Hvis det er mye hets en periode, opplever jeg støtte fra kvinner på tvers av partigruppene. Det er i de sakene at det faktisk eksisterer en viss kvinnesolidaritet fortsatt, sa Grande.

Retten til å være singel

Alle tre er tilfredse med at det har blitt lettere å kombinere arbeid i storting og regjering med å ha barn. Halvorsen fortalte om sjokkerte japanske kolleger som hørte om hvordan norske politikere forlater regjeringskonferanser for å gå på foreldremøter.

Men Trine Skei Grande løftet fram en annen side ved norsk politikk:

— Det er ekstremt få land der det er sosialt akseptert å være singel i politikken, spesielt singel kvinne. Hvis du ikke har en familie å vise frem på bildene, er du liksom ikke et fungerende menneske. At vi nå kan det i Norge, det anser jeg som et fremskritt, sa hun, til stor applaus fra tilhørerne.