AGDER: — Det vil være en stor forsømmelse dersom vi ikke omstiller oss, og forbereder oss på å leve av noe annet enn olje, sier SVs stortingsrepresentant Alf Holmelid, som har en ny analyse av oljealderen å slå i bordet med.

Analysen, utført av oljeanalyseselskapet Rystad Energy på oppdrag fra Miljøverndepartementet og omtalt av Aftenposten, viser at en ny, global klimaavtale kan sette bremsene på for norsk oljeutvinning. Dersom verdenssamfunnet blir enig om å begrense global oppvarming til to grader, så vil det bety at mange nye felt ikke vil åpnes, ettersom det ikke lenger vil være økonomi i å gjøre det.

Vil ha svar

Holmelid mener fylkesordførerne på Sørlandet, med ansvaret for den offentlige næringspolitikken i landsdelen, må svare for hvordan de vil møte utviklingen.

— Vest-Agders Terje Damman (H) og Aust-Agders Bjørgulv Sverdrup Lund (H) må ta tak i utfordringen med å vende Sørlandets teknologimiljøer og fagmiljøer vekk fra oljenæringen.

— Når vi togradersmålet, som det er stor politisk enighet om i Norge, så vil få store konsekvenser for oljenæringen. Begge fylkene må finne ut hvordan dette vil påvirke næringslivet i landsdelen. Hvordan skal vi være forberedt på omstilling for ikke å miste arbeidsplasser i regionen, sier han.

— Også når det gjelder utdanningstilbudene ved UiA, i videre- og etterutdanning og i videregående skole, så må vi omstille.

Ny næring

— Jeg vet at det tar lang tid å utvikle ny teknologi, og det tar flere år å bygge opp ny kompetanse og nye fagmiljøer. Fylkesordførerne må se på hva slags kompetanseutvikling vi trenger fremover.

— Hva kan teknologibedriftene satse på i stedet for?

— Vi har en av verdens beste teknologimiljøer, og for å ta et eksempel, så kan de satse på miljøvennlige skip, og ta over det markedet. Fornybar energi kan også satses på, sier Holmelid.

Stenger krana

Dersom verdenssamfunnet vedtar å begrense global oppvarming til to grader, vil det trolig gjennomføres ved at forurenser betaler ved å kjøpe CO2-kvoter.

Prisen for å forurense går da opp, og etterspørselen etter olje vil falle. Det vil igjen gjøre det ulønnsomt å åpne nye felt.

Det internasjonale energibyrået (IEA) mener store mengder olje, gass og kull må bli liggende i bakken for å unngå en temperaturstigning på to grader. Ifølge Aftenposten må 81 av all påvist olje, gass og kull bli værende i bakken for å nå den nødvendige reduksjonen.

Jarand Rystad, daglig leder i Rystad Energy, sier til avisen at mange nye felt ikke vil være lønnsomme, og derfor ikke vil bli åpnet. I analysen heter det at rundt 60 prosent av oppdagede, men ikke utviklede oljefelt, og rundt 45 prosent av uoppdagede oljefelt, vil være ulønnsomme i et togradersscenario.

Ifølge Aftenposten vil områder nord i Barentshavet, rundt Svalbard og Jan Mayen dermed være uaktuelle for utvinning. Lofoten, Vesterålen og Senja ligger så nær land at de høyst sannsynlig vil bli lønnsomme å utvinne.

- Jeg vil gjøre det Holmelid ikke snakker om

— Det Alf Holmelid ikke snakker om, er å endre skatterammene. Vi må sørge for at bedriftene har robust økonomi til å utvikle seg videre ved å gi dem bedre skattebetingelser. Blant annet vil vi fjerne beskatningen av arbeidende kapital, som hindrer konkurransekraften til våre teknologiske miljøer, sier fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund (H).

Han sier at han er godt innforstått med at næringsutvikling på Sørlandet betyr nyskapende teknologi.

— Vi skal være om bord når næringen må omstille seg. Det er utrolig viktig å satse på innovasjon. Vi har verdensledende bedrifter, og de må stimuleres til å ta over andre markeder.

Lund legger også til at samkjøring av utdanningsløpet mellom kommune og fylkeskommune er sentralt i Regionplan Agder 2020, sammen med grønn nærings og teknologiutvikling.