Balata-leiren: Her er et flyfoto over Balata-leiren, som er den største flyktningleiren i Palestina. - 25 000 flyktninger er stuet sammen på en kvadratkilometer, sier Suzanne Skogen. Foto: Suzanne Skogen
Respekt: Suzanne Skogen og Ane Thygesen understreker at det er viktig for dem å oppføre seg respektfullt overfor befolkningen i Palestina. I leiren hender det ofte at de bruker hijab. Foto: Privat
Hebron: - Her ser du hovedgaten i gamlebyen av Hebron hvor det er satt opp "sikkerhetsnett" for at palestinere ikke skal bli truffet av tunge ting, sier Ane Thygesen. Foto: Privat
Dødehavet: Ane foran Dødehavet. På andre siden ligger Jordan. Foto: Suzanne Skogen
Separasjonsmuren: - Muren som skiller Israel og Palestina, sier Thygesen. Foto: Suzanne Skogen

PALESTINA/KRISTIANSAND: – Det er veldig hardt. Man føler seg sliten og har ingen energi. Det verste er ikke å kunne drikke noe fra soloppgang til solnedgang når det er mellom 30 og 35 grader. Den følelsen du når du endelig kan ta frem vannflaska og helle nedpå om kvelden er ubeskrivelig, sier Suzanne Skogen på telefon fra Palestina.

Fått gode venner

Hun og Thygesen var utvekslingsstudenter i flyktningleiren Balata-leiren på Vestbredden fra januar til april, i forbindelse med praksis på Høyskolen i Lillehammer. Her fikk de mange gode venner, og bestemte seg raskt for at de hadde lyst til å reise tilbake igjen.

– Vi synes det er imponerende at hele befolkningen faster en måned. Vi måtte jukse litt allerede etter to dager. Da drakk vi vann på dagen. Vi ble så slappe at det gikk utover alt vi hadde lyst til å gjøre mens vi er her nede. Å faste så lenge krever virkelig tålmodighet og selvbeherskelse, sier Thygesen.

Faster fra tannkrem

De forteller at den palestinske befolkningen i flyktningleiren er konservative, og faster fra alt man putter i munnen mens sola er oppe.

– De holder seg unna mat, vann, medisiner og til og med tannkrem fra soloppgang til solnedgang. Barn ned i seksårsalderen faster. Kun de som er gravide eller veldig syke bryter fasten, sier Kristiansandsjenta.

En av grunnene til at jentene har valgt å prøve seg på ramadan er av respekt for befolkningen.

– Det passer seg rett og slett ikke å dra fram vannflaska mens man står og prater med noen som faster i solsteiken, eller å gafle i seg mat foran sultne folk midt på dagtid under ramadan. Tror vi hadde fått noen stygge blikk da. Det er viktig for oss å vise respekt for befolkningen og tradisjoner, sier Ane.

Blogger om fasteferien

Jentene reiser litt rundt og har akkurat vært en tur til Dødehavet. På bloggen Let's try ramadan, skriver de om sine erfaringer med fasten, og legger ut bilder fra ferien. De hadde først planer om å faste en uke i strekk og deretter ta det derfra.

– Men nå har vi kortet ned til fem dager, så får vi se etterpå, sier Suzanne.

– Vanskelig konflikt

Jentene ønsker også å lære mer om Palestinakonflikten, som de synes er veldig vanskelig og komplisert. På FN-sambandets hjemmesider står det atstaten Israel ble opprettet på palestinsk jord i 1948, til tross for omfattende protester fra palestinerne og den arabiske verden.

– Det er så lett å sitte oppe i rike og trygge Norge og mene mye om hva som skjer her nede. Derfor ville vi ned og oppleve ting på nært hold. Det vi erfarer er blant annet at israelere bygger hoteller og bosettinger på palestinske områder. Men det er en veldig vrien sak, og inndeling av landområder er alltid betent. Dette går inn på folk på begge sider, sier Skogen.

Her kan du lese mer om Palestinakonflikten på FN-sambandet sine nettsider.