MANDAL: – Vi har skrevet under på en kontrakt med kommunen at vi skulle få beholde datamaskinene våre. Når vi nå må levere dem tilbake er det et avtalebrudd fra kommunens side, sier Kira Madsen.

Hun var initiativtaker bak protesten torsdag kveld. Da hadde hun fått med et 30-talls elever fra 8-trinnet ved Blomdalen ungdomsskole. De troppet opp ved Mandal videregående skole der bystyret hadde dialogmøte med brukerrådene.

Unik ordning

Mandal har i fem år hatt en helt unik ordning der elevene som har begynt i 8-klasse har fått hver sin PC. Den har de brukt på skolen og hjemme, og etter endte ungdomsskole fått datamaskinen til odel og eie.

Ordningen har vært en stor suksess — det er både elever, foreldre og skolene enige om.Men nå er økonomien elendig i kommunen. Derfor kuttes ordningen. Nå må alle elevene levere tilbake PC-ene som så skal brukes i fellesskap på skolen. Fra at alle elevene har hatt PC, senkes nå tettheten til 66 prosent.

Dette vil kommunen spare 215.000 kroner på i år og 580.000 kroner neste år.

Har ikke hjemme

Det gjør ikke inntrykk på elevene. – Dette betyr at vi blir flere per PC. Og vi er mange som ikke har PC hjemme, og derfor ikke kan gjøre lekser digitalt heretter, sier Kira Madsen.

Møtet de forstyrret med sine protester, var nettopp et sted der brukerrådene og politikerne skal prioritere neste års budsjett. Her havnet en fortsettelse av PC-ordningen på en 4. plass på prioriteringslisten for skolene.