KRISTIANSAND: Fra kl 07.00 onsdag har YS Stat trappet opp den pågående streiken. I Kystverket er nå 103 losbåtførere tatt ut, det innebærer losene i Oslofjorden og losbåtførere tilsluttet Losbåtførernes Forbund.

Som en konsekvens vil flertallet av Kystverkets losbåtstasjoner bli stengt fra onsdag kl 07.00, deriblant Kristiansand.

— Det betyr at vi ikke frakter los ut til lospliktige fartøy, sier losoldermann Geir Eikeland ved Skagerrak Sjøtrafikkavdeling.

I praksis betyr det at all skipstrafikk inn og ut som normalt ville ha tatt los, ikke nå kan komme inn.

— En del navigatører har såkalt "Pilot Excemption Certificate" (P.E.C.), eller farledsbevis, og de kan fortsatt komme inn, sier Eikeland.

- Turte ikke å gå inn

- Det blir ikke fraktet en eneste los ombord på skip så lenge streiken pågår, lover Geir Buås og Stein Inge Gundersen ved Kristiansand losstasjon. Foto: Amund Hestsveen

Geir Buås (51) og Stein Inge Gundersen (43) ved Kristiansand losstasjon har tatt første tørn som streikevakter, og stiller parat med bunkret kaffe og matboks. — Nå går båtene rett forbi. Å sitte her er ganske annerledes enn hverdagen vår, ja, sier Gundersen.

Han vrir på hodet og nikker ut mot Oksøy fyr, derfra og inn er det losplikt for store skip.

— I natt gikk det en sementbåt her ute, og håpet var å komme inn og ut før streiken var et faktum, men de tok ikke sjansen, forteller losbåtførerne.

Totalt er det fem av seks losbåtførere i Kristiansand som er tatt ut i streik, den sjette er under overflytting til Sokndal, en stasjon som også berøres av streiken.

Tar ikke med last

— Varetransporten inn og ut fra alle havner vil nå bli sterkt redusert, peker losoldermann Eikeland på.

— Varene blir stoppet før de kommer til vår havn, sier han, og understreker at det ikke er snakk om skip som bare blir drivende rundt uten anløpshavn.

Ett av skipene som har havnet i skvis, er imidlertid tyskopererte "Elisabeth", som fortsatt ligger brakk ved Sauøya utenfor Halden.

Her ligger det 70 containere med varer som skulle vært i Kristiansand for snart en uke siden.

— Vi kjøper tilbringertjenester i Farsund og Arendal, så trafikken inn til de havnene vil gå som normalt. Men vi kan ikke bruke Redningsselskapet til skip som har destinasjon Kristiansand i en streik, forklarer han.

PÅ BUNNEN: Under 150 containere på feederen "Elisabeth" ligger containeren med 20 paller Norgesplaster. For å hente dem ut et annet sted enn i Kristiansand under streiken, må produsenten i Egypt starte en papirmølle av en annen verden. FOTO: SHIPSPOTTING.COM

— Opplever du mye frustrasjon hos utenlandske speditører og aktører i markedet? - Jeg vil heller peke på at jeg synes aktørene opptrer ganske ryddig. Alle viser forståelse for at dette er en lovlig streik, og de forholder seg til det, sier han.

Driftssjef Thomas Granfeldt jr ved Kristiansand Havn kan bekrefte at flere aktører nå tilpasser seg streiken.

- En del av båtene har valgt å la være å komme innom så lenge streiken pågår, sier han.

Containere som skal til norske havner blir dermed stående på kaia i europeiske havnebyer.

— Ja, der står det mye last nå, sier han.

Tar med containere ut

Det kommer likevel noe last sigende inn farleden: Prosjektlast, de som kan losse selv og har farledsbevis, samt private anløp til Xstrata, Elkem og Andøya.

— Vi ønsker å ta imot båter så sant vi kan losse innenfor normal arbeidstid, og vi disponerer også kranfører, sier han.

Dermed kan havna ta imot last av moderat størrelse.

Har dere begynt å få plassproblemer?

— De som kommer inn kan også ta med seg containere ut. Og havna er fortsatt bemannet 24 timer i døgnet, du vil alltid få et svar, lover driftssjefen.

Unntak ved miljø- og livsfare

Sikkerheten langs kysten er fortsatt ivaretatt, melder Kystverket i en pressemelding.

Ved eventuell prioritering av oppdrag under streiken, vil skipene/seilasene blir prioritert ut fra liv, helse og miljø. Det gis imidlertid ikke tilgang til å losse i andre havner der streikende ikke er tatt ut, presiserer Kystverket.

Den operative tjenesten ved Kystverkets fem trafikksentraler er som normal, noe som innebærer at både informasjonstjenestene, navigasjonsassistansetjenesten og trafikkreguleringstjenesten opereres som normalt.

Disse losstasjonene er stengt:

Fredrikstad losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Hvasser losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Brevik losstasjon (Langesund)

Stengt fra/closed from 30. mai 07.00. Deretter redusert drift. Åpen som følger: 1600-2400 i perioden 31.5.2012 - 3.6.2012. Kristiansand losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Sokndal losstasjon (Rekefjord)

Stengt fra 30. mai 07.00

Tananger losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Karmøy losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Viksøy losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Fedje losstasjon

Stengt fra/closed from 30. mai 07.00

Ålesund losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Kristiansund losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Sandnessjøen losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Lødingen losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Tromsø losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Honningsvåg losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00

Kirkenes losstasjon

Stengt fra 30. mai 07.00