KRISTIANSAND: — Vi har bygd gjerde rundt en skog og flyttet inn de foreldreløse sjimpansene. Jeg og Hildegunn Johansen reiste til Kongo for å være med på flyttingen, sier Helene Axelsen.

Hun er med i den norske organisasjonen Venner av Lwiro som jobber for foreldreløse sjimpanser ved Lwiro sanctuary i Kongo. Sjimpansene på senteret er født og oppvokst i naturen, men etter at foreldrene ble skutt av krypskyttere ble ungene fanget og solgt som kjæledyr.

Siden det ikke er tillatt å holde sjimpanser som kjæledyr er de blitt beslaglagt av myndighetene og sendt til sjimpansesenteret. De over 30 sjimpansene har nå fått sitt eget område.

Smakte og luktet

— De får oppleve skogen igjen for første gang på mange år. De smakte på alle plantene, luktet på alt og det var utrolig gøy å få være med, sier Axelsen.

Området er 30 mål stort og eid av kongolesiske myndigheter. Den norske venneforeningen samler inn penger, har basarer og får donasjoner for å finansiere sjimpansene.

— Jeg jobber i Dyreparken og jobber med dyr der til vanlig. Dette er noe jeg gjør i fritiden, og jeg har vært der nede i to ferier, forteller dyrevennen.

Farlig

Hun mener det er utrolig trist at det blir handlet med utrydningstruede sjimpanser. Kongo er et land som har mange problemer, og bevaringsarbeid er ikke vanlig.

— Det er farlig å jobbe der, så landet blir litt glemt, men det er et av stedene som trengs å bevares mest. De har en av de best bevarte regnskogene i verden, og det er viktig å ta vare på området, mener Axelsen.

Johansen er daglig leder for organisasjonen og kommer hjem fra Kongo tirsdag.