AGDER: — Det var helt forferdelig, og jeg blir aldri meg selv igjen etter dette, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun tok kontakt med Fædrelandsvennen etter reportasjen om Linn Christine Finstad Bertheussen, som også opplevde en keisersnitt-operasjon uten tilstrekkelig bedøvelse sommeren 2012. Anonyme "Sissel" sier dette om hvorfor hun tok kontakt:

— Sykehuset lovet meg i 2011 at de skulle endre på rutinene slik at aldri noen kvinne skulle få oppleve noe lignende igjen. Så ser jeg hva som skjedde med Linn Christine og skjønner at det har skjedd igjen. Det er fryktelig skuffende og jeg blir redd for at min egen datter skal få oppleve noe lignende, sier hun.

"Forferdelig opplevelse"

Hun har gitt Fædrelandsvennen innsyn i alle dokumenter i saken hun har reist overfor Norsk pasientskadeerstatning. Og de bekrefter at hun gjennomgikk en keisersnitt-operasjon med så sterke smerter at hun besvimte flere ganger. Hennes overlege skriver i et journalnotat:

"Dette var en forferdelig opplevelse. Hun trodde hun skulle dø av smerte under operasjonen. Hun klandrer oss for dette. Jeg kan klandre meg selv for ikke å ha medvirket til at hun ble lagt i narkose, i hvert fall da barnet ble forløst."

Han innrømmer at personalet ikke forstod godt nok hva hun sa, og hennes forsøk på å fortelle hvor vondt det var. På samme måte som det ble beskrevet i saken til Linn Christine, feiltolket helsepersonellet pasienten.

Får ikke erstatning

Onsdag fikk "Sissel" svar fra Norsk pasientskadeerstatning (Npe). Og det var negativt. Npe har kontaktet tre eksperter som alle sier at smertene hun opplevde bare har gitt forbigående psykiske problemer og at de gikk over i løpet av seks måneder.

— Det er jo helt feil. Jeg er blitt mye verre etter keisersnittet, det har ikke gått over, sier hun.

For hun har en forhistorie med forbigående angst. Men nå er angsten kommet tilbake og er blitt så ille at den hemmer livet hennes kraftig.

Npe opplyser overfor Fædrelandsvennen at erstatningssaker etter manglende bedøvelse/narkose er svært sjeldne. På landsbasis har fire fått medhold for pasientskadeerstatning gjennom alle år Npe har eksistert, mens åtte har fått avslag.

1,8 mill. i tre saker

— De fire pasientene fikk medhold for at våkenhet /awareness under anestesi hadde ført til psykisk belastning. Det er utbetalt til sammen 1,8 millioner kroner fordelt på tre av sakene, og samtlige er avsluttet, skriver kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning Øydis Ulrikke Castberg i en mail.