SETESDAL: — Vi kommer spesielt til å se på kjøreadferden oppover dalen. Du tjener ingenting på å kjøre forbi på slikt føre. Kommer vi over halsbrekkende kjøring, sitter lappen løst, sier leder av Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad.

Utrykningspolitiet følger ekstra godt med på riksvei 9 både fredag og lørdag. Samme dag som HovdenTour avvikles øverst i Setesdal, har UP-sjefen kalt inn ekstramannskaper.

— Jeg vil ikke si nøyaktig hvor vi kommer til å stå, men vi holder ekstra godt øye med riksvei 9 denne helga. Jeg oppfordrer folk til å ta tida til hjelp og beregne god tid, sier Krogstad.

Snø fram til søndag

Skiløpere som setter seg i bilen for å delta i skirennet har både snø og is i vente.

— Det kommer til å snø jevnt fram til søndag morgen over hele Sørlandet, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

2000 til fjells

I ettermiddag setter brorparten av de drøyt 2000 skiløperne som skal gå HovdenTour seg i bilen og kjører opp Setesdal. Veiforholdene er svært vekslende og meteorlogen varsler mer snø.

— Det kan fort komme opp i 20 centimeter i døgnet. Noen prognoser vi har, tilsier at vi får enda mer. Mesteparten av snøen vil falle i kystnære strøk, sier Mjelstad.

Les også: Slik er løypa i HovdenTour

Ifølge Statens vegvesen sin veitrafikksentral er det snødekke på riksvei 9 fra Kristiansand og opp til Valle. De siste milene til Bykle er det snø og isdekke.

— Selv om mesteparten av nedbøren faller langs kysten, vil innlandet også få sin del. På Hovden regner vi med at det vil falle 10 centimeter med snø, sier Mjelstad.

Hovden sur

For skiløpere som ikke har med seg godt med vindtett tøy, kan HovdenTour fort bli til «Hovden sur».

— Det skal blåse en del, ja. Fredag er det meldt stiv kuling, men fra lørdag morgen kan vinden komme opp i stiv kuling utsatte steder på Hovden, sier Mjelstad.