BÆRUM: Antonsen vil at det siste året i barnehagen skal inneholde mer læring. Samtidig ønsker han å utrede om dette året skal bli gratis.

— Jeg har etter seks år som ordfører kommet fram til at vi, dessverre, ikke er i nærheten av å få tatt kraftig tak i levekårsproblemene i Norge, som for en del er spesielt store på Agder. Det snakkes om tidlig inngripen over alt i kommunene og skolen nå, men vi er langt fra tidlig nok inne, sier Hans Antonsen.

Han er ordfører i Grimstad, toppkandidat for Venstre i Aust- og Vest-Agder og sitter i partiets sentralstyre.

Fikk gjennomslag

I sommer argumenterte han i et oppslag i Fædrelandsvennen for å fjerne makspris i barnehagene, og samtidig gi gratis plass til de som trenger det. Dette forslaget har Antonsen fått inn i programforslaget, og blir høyst sannsynlig vedtatt denne helgen.

SENTRAL: Hans Antonsen sitter i Venstres sentralstyre, og vil forsøke få partiet til å spisse sisteåret i barnehagen mer mot læring, samtidig som det kan gjøres gratis. Foto: Lars Hoen

Antonsen har det siste halvåret ført en debatt internt i Venstre om de burde bruke slutten av barnehagetiden mer aktivt skoleforberedende og evnekartleggende.Fredag til søndag har Venstre landsmøte på Fornebu. Der vil Antonsen argumentere for et forslag om mer pedagogisk spisset sisteår i barnehagene.

— De barnehageansatte er flinke til å kombinere læring og lek, og det bør de fortsette med i enda større grad, sier Antonsen.

Ved å gjøre året gratis mener han at de vil fange opp en del av dem som har ekstra behov.

Forslaget fikk støtte fra et nesten enstemmig årsmøte i Agder, men fikk ikke flertall i landsstyret. Deler av partiledelsen er skeptiske til forslaget.

— Jeg ser at det kanskje er litt tidlig å få det vedtatt, men jeg skal fremme forslaget på nytt og argumentere for det. Dette kommer til å bli en svært viktig debatt i årene framover, hvis vi virkelig vil gjøre noe med levekårene, sier Antonsen.

Nysgjerrige barn

Antonsen mener det som gjøres for å bedre levekårene i Agder og resten av landet er for lite.

— Det viktigste jeg har lært på seks år som ordfører er at vi kommer for sent inn for å hjelpe barn som trenger det. Flere går gjennom skolen, enten som svært bråkete eller svært stille elever. Så går det galt når de er ferdige, sier Antonsen. Han påpeker at problemet er sammensatt, men tror rus og "dropout" kunne vært redusert om unge ble sett tidlig.

— Da kunne vi satt inn spesialressurser tidlig i barneskolen, i stedet for på slutten av skoletiden slik vi gjør i dag, sier Antonsen.

Han er ikke bare opptatt av de barna som har problemer.

— Vi må også bli mye flinkere til å se alle evnene barn potensielt har i seg, og gjøre dem trygge og nysgjerrige på å ta dem i bruk, sier Antonsen. Han sier at forslaget vil kreve flere førskolelærere inn i barnehagene, og mener de først og fremst bør styrke de siste årene.