KONGO / OSLO: I snart tre år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kongo, dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Omtrent like lenge har predikant Rune Edvardsen kjempet for å få dem løslatt.

I kveld snakker han ut om sin forhandlingsrolle i Kongo-saken, i en 45 minutter lang dokumentar-film på tv-kanalen Max.

— Jeg ble oppringt av NRK like etter hendelsen ble kjent, og uttalte meg da om forholdene i landet. Etterpå tok familien deres kontakt. Så jeg har vært involvert fra så å si dag en, sier Edvardsen.

- Uskyldige

Nordmennene er dømt til døden tre ganger siden da.— Det er min personlige overbevisning at de er uskyldige. Det baserer jeg på det jeg finner av motiv, mitt kjennskap til de to guttene og sannsynligheten av deres forklaring, sier Edvardsen.

De nekter fremdeles straffskyld for drapet og har forklart at de ble utsatt for et bakholdsangrep. Den forklaringen mener Edvardsen er sannsynlig.

— Jeg har erfart slike angrep selv og kjenner igjen handlingsmønsteret. Det har gått mye rykter i Kongo, men jeg vet ikke om noen konkrete gjerningsmenn, sier Edvardsen.

Ingen verre plass

Han understreker at tanken om skyld eller uskyld ikke har betydd noe for hans engasjement.

— Det er ikke noen plass som er verre å bli satt i fengsel. Hadde jeg blitt fengslet i Kongo hadde jeg ønsket at noen sto opp for min sak, sier Edvardsen.

Edvardsen har gjennom Dina-stiftelsen drevet humanitært arbeid i Kongo siden 2002. Han har derfor god kjennskap til utfordringene i den krigsherjede nasjonen.

Han vet også mye om hvordan ting fungerer - og ikke fungerer.

— Hvis du ikke kjenner folk blir det ikke gjort noe som helst. Jeg følte derfor at jeg hadde noe å bidra med, sier Edvardsen.

Plan for utlevering

I Insider-dokumentaren laget av Novemberfilm snakker Edvardsen også om forhandlingene med kongolesiske myndigheter. I januar i år var han med på å utarbeide en plan for hvordan de to skal komme tilbake til Norge.— Det har vært viktig for kongoleserne at dette ikke blir en ny runde med hvite som kommer til Kongo og forteller dem hva de skal gjøre. Det er viktig for både myndighetene og folket at ting blir gjort riktig.

Edvardsen har siden 2009, som Fædrelandsvennen tidligere har skrevet om, hatt en rekke samtaler med personer i sentrale posisjoner i Kongo.

Under møtet i januar i år skal planen for utlevering ha blitt godtatt av den kongolesiske presidenten, landets justisminister og den militære ledelsen.

Møtte Erik Solheim

— Hva innebærer denne planen?- Vi ble enige om at justisministeren skulle ta direkte kontakt med norske myndigheter for å komme frem til en løsning, sier Edvardsen.

Predikanten mener han blir sett på en person som har noe å fare med - og derfor er kongoleserne villige til å lytte til ham.

Etter Kongo-besøket i januar tok Edvardsen kontakt med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

— Jeg har siden fått svar om at Norge ikke kan gripe inn i andre lands rettssystemer. Jeg vet at Norges ambassadør i Angola har møtt justisministeren i Kongo, men jeg vet ikke om det har skjedd noe mer konkret, sier Edvardsen.

Avtale med enken

I 2010 forhandlet Edvardsen frem en avtale med den avdøde sjåførens enke. Denne avtalen var satt som forutsetning for utleveringen av nordmennene.

En del av avtalen var at enken skulle få to hus. Skjøtet til husene får hun overlevert når de to er tilbake i Norge. Edvardsen forteller at han fremdeles overfører penger til enken hver måned.

— Jeg underholder fremdeles henne. Familien er ferdig med saken og har blant annet sendt et benådningsbrev til presidenten, sier Edvardsen.

Uvisst om utlevering

Når de to kan bli utlevert er fremdeles uvisst.

— Norske myndigheter ønsker dem hjem, men jeg vet ikke om det er noe på gang, sier Edvardsen.

Ifølge Edvardsen går ting fort i glemmeboka i Kongo, dersom trykket ikke holdes oppe.

— De ønsker å komme unna med det de kan komme unna med. Det er jo ikke få ting de har blitt kritisert for, blant annet når det gjelder brudd på menneskerettigheter, sier Edvardsen.

Ikke hele historien

Ifølge Edvardsen er det lang fra hele historien som kommer frem i kveldens tv-dokumentar.

— Det er del krutt som ikke er fortalt.

— Er det ting du ikke kan fortelle?

— Egentlig ikke. Men det er en del jeg ikke ønsker å fortelle, av hensyn til de som fremdeles sitter der. Joshua og Tjostolv har også en historie. Den synes jeg de skal få lov til å fortelle selv når de kommer hjem, sier Edvardsen.