KRISTIANSAND: — Vi har fått en del klager, både fra bilister og Agder Kollektivtrafikk. Bussjåfører og Søgne-bilister har fortalt at de har brukt opp til 25 minutter lengre tid enn normalt enkelte dager, sammenliknet med tiden før omleggingen, forteller Stig Berg-Thomassen i Statens vegvesen, prosjektleder for den nye Vågsbygdveien.

STENGES: Deler av busstrafikken til Vågsbygd går nå via lokalveien i Hannevika (til venstre). Verken busser eller biler vil kunne bruke denne veien etter omleggingen. Foto: Tormod Flem Vegge

For ei tid tilbake ble E 39-trafikken fra Søgne mot Kristiansand sentrum lagt via den nye rundkjøringen i Hannevika. En del av busstrafikken fra sentrum mot Vågsbygd og Myrbakken, er lagt til en lokalvei i Hannevika og via den samme rundkjøringen. Det er også mulig for bilister å bruke lokalveien.— Det virker som om kødannelsen har blitt vesentlig verre etter omleggingen, påpeker Berg-Thomassen.

Dominoeffekt

Veivesenet har gått grundig til verks for å finne ut hva som har forårsaket problemene. Eksperter har foretatt trafikktelling og observasjoner, både i rundkjøringen ved Kartheia/Hellemyr og i rundkjøringen i Hannevika. Det viser seg at særlig tunge kjøretøy og busser snirkler seg gjennom rundkjøringene. Når trafikken går seint, gir det mulighet for at bilistene i større grad kan lure seg inn i rundkjøringene. Dermed går trafikken enda seinere. Berg-Thomassen kaller det hele en dominoeffekt.

— Trafikken på E 39 er så stor at vi nærmer oss ei kapasitetsgrense i området, påpeker prosjektlederen.

Iverksetter tiltak

I løpet av ei ukes tid, vil det settes i gang tiltak for å bedre trafikkflyten gjennom Hannevika. Rundkjøringen settes ut av drift, og det lages to nye veitraseer:

— E 39 vil nå bli ledet forbi rundkjøringen i Hannevika. Det samme vil trafikken fra E 39 til Vågsbygd og Myrbakken, forteller Berg-Thomassen.

BUSSER I TUNNEL: All busstrafikk til Vågsbygd vil etter omleggingen gå via Vågsbygdporten. Det medfører at busstoppet på Blørstad legges ned fram til over nyttår. Foto: Tormod Flem Vegge

De nye traseene blir atskilt med fysiske skiller.Det vil ikke lenger være mulig å benytte lokalveien i Hannevika hvis man skal til Vågsbygd. All busstrafikk skal loses gjennom Vågsbygdporten. Busstoppet på Blørstad, i retning mot Vågsbygd, settes da ut av drift.

Prosjektlederen understreker at bil— og busstrafikk på E 39 må prioriteres, selv om det blir litt mer kronglete for enkelte å ta buss til Vågsbygd.

— Vi hadde et møte med Agder Kollektivtrafikk i dag, fredag. De opplyser om at busser på E 39 har hatt betydelige forsinkelser i det siste. Derfor oppleves den nye omleggingen ok for dem, sier Berg-Thomassen.

Den nye omleggingen i Hannevika, vil vare fram til over nyttår.