KRISTIANSAND: Tiltakene blir satt inn etter at en revisjonsrapport avdekket at Kristiansand kommune ikke skilte godt nok mellom tilskudd og offentlige anskaffelser. Den viste også at store deler av de kommunale tilskuddene til lag og foreninger foregikk uten kjente kriterier.

— Jeg mener vi holder oss innenfor regelverket. Men å heve kompetansen blant de ansatte kan alltid være nyttig, sier rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand.

Omstridt rapport

Rapporten ble svært omdiskutert etter at Fædrelandsvennen slo saken stort opp. I rapporten stod det blant annet at man ikke kunne utelukke kameraderi i et slikt system.

Kommunen vil ikke følge opp alle anbefalingene i rapporten, men tar tak i noen punkter:

  • Kommunen skal nå sørge for at nøkkelpersoner forstår lov om offentlige innkjøp.

  • Lag og foreninger skal få egne nettsider på kommuneportalen der det gjøres kjent hva slags tilskudd de kan søke om.

  • Kommunen skal få en egen håndbok for utdeling av tilskudd, slik at man følger samme regler og kriterier.

EØS-kurs

Helse- og sosialdirektøren har gjort en utredning for å avklare ett av hovedtemaene i rapporten; skillet mellom hva som er et rent tilskudd og hva som er et tjenestekjøp og må gjennomføres i samsvar med lov om offentlige anskaffelser.

Rådmannen har derfor bedt Sørlandets Europakontor om å lage et kursopplegg for EØS-reglene vedrørende offentlig anskaffelser og ESAs rolle som overvåkningsorgan. Opplegget gjennomføres første gang i juni 2013, og ansatte i nøkkelfunksjoner i kommunen vil delta.

— Vi har god kompetanse på dette hos noen i kommunen, men det kan være nyttig å få mer kunnskap ut i organisasjonen, sier Sommerseth.

Arbeidsgruppe

Rådmannens ledergruppe har i to runder drøftet oppfølgingen av revisjonsrapporten og konsekvensene for kommunens tilskuddsforvaltning. Rådmannens konklusjon er at det etableres en arbeidsgruppe som skal utarbeide en håndbok for kommunens tilskudd. Den skal blant annet inneholde prinsippene for skillet mellom tilskudd og kjøp.

Kommunen skal i tillegg opprette "tilskuddssider" under kommuneportalen på nett, slik at alle lag og foreninger kan bli kjent med hvordan man kan søke om kommunale tilskudd.

— Da har vi tatt tak i de store tingene, og det som politikerne mener vi burde følge opp, sier Tor Sommerseth.

Saken skal behandles i kontrollutvalget torsdag denne uken og i kommunalutvalget tirsdag neste uke.