Før helgen sa direktør Erik Ø. Johnsen i Statens jernbanetilsyn til Aftenposten.no at de ville typegodkjenne NSBs nye arbeidshest «Flirt» denne uken.

Og tirsdag kom godkjennelsen.

— Jeg kan bekrefte at tillatelsen er mottatt, og vi legger nå siste hånd på planene for trafikk med kunder, sier sjef for NSBs persontog, Tom Ingulstad, til Aftenposten.

I forrige uke ble 7. mai bestemt som offisiell dato for å sette de nye togene inn i ordinær trafikk, men etter hva Aftenposten.no erfarer kan dette nå skje alt i løpet av neste uke.

- Satt på vent

15. februar i år sporet et av NSBs nye Flirt-tog av ved Holmestrand under testkjøring på Vestfoldbanen. Alle fem om bord ble skadet, men ingen alvorlig.

Det førte til at innfasingen av de nye Flirt-togene ble utsatt. De nye togene skulle egentlig settes i drift fra skuddårsdagen 29. februar.

Neste dato som ble pekt ut var mandag 30. april, før 7. mai klokken 13.15 ble satt som avgang fra Lillehammer mot Oslo og Skien.

— Klar neste uke

I løpet av onsdagen vil NSB ta endelig stilling til når «Flirt»-togene er klare:

— Vi regner med at det blir i løpet av neste uke, sier Ingulstad til Aftenposten.no sent tirsdag kveld.

Bestillingen av 50 nye persontog fra den sveitsiske Stadler-fabrikken til fire milliarder kroner er den største investeringen i NSBs historie.

Togene skal først settes inn på strekningen Lillehammer - Skien og erstatte lok-og-vogner av typen B5, før også de 20 år gamle BM 70-vognene skal fases ut.

NSB har opsjon på ytterligere 100 togsett, og på sikt vil dette blir den nye arbeidshesten både i lokal- og regiontrafikken.