OSLO: Det melder Oslo bispedømme fredag.

– Jeg har stilt meg til disposisjon fordi jeg har trivdes med å være leder i kirken og har lyst til å bidra til å gjøre kirken til en aktiv samfunnsaktør, sier Grasaas til Fædrelandsvennen.

Den utflyttede kristiansanderen Anne-May Grasaas var i 2012 kandidat som ny biskop i Agder, men tapte for Stein Reinertsen.

I 2013 ble Grasaas domprost i Oslo og har vært nest i rekken etter biskop Ole Christian Kvarme.

Fem konkurrenter

I tillegg til 61-åringen er disse nominert til stillingen når Kvarme slutter: Kåre Rune Hauge, sogneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet, Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør i Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, Sturla J. Stålsett, professor ved Det teologiske menighetsfakultetet, og Kari Veitebergn, bymisjonsprest.

Grasaas er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultetet. Hun har vært prest i Trefoldighetskirken i Oslo og daglig leder for Den Evangeliske Lutherske Frikirkes ytremisjon. Hun har også har arbeidet for Ungdom i Oppdrag.

– Du har tidligere vært nominert til biskop i Borg (i 2011) og Agder (i 2012). Kanskje det lykkes den tredje gangen?

– Jeg vil ikke bruke ordet lykkes. Nå er det opp til folket å bestemme seg for hvem de vil ha som biskop, sier 61-åringen.

– De (nominerte) representerer et bredt spenn i bakgrunn og profil og vil på ulike måter kunne fylle den utfordrende rollen som biskop i Oslo bispedømme. Vi vil takke alle som har stilt seg til disposisjon til denne viktige posisjonen, både for kirken og for samfunnet, sier leder i Oslo bispedømmeråd Gard Sandaker-Nielsen til kirken.no.

Folkekirke

Kirkemedlemmer i Oslo kan stemme på kandidatene fram til 24. august. Det er Kirkerådet som endelig avgjør hvem som blir ansatt.

Blir hun til slutt ansatt, er hun tydelig på at den store utfordringen er å få medlemsvekst etter at stat og kirke har skilt lag.

- Vi må jobbe for å skape den folkekirken som Stortinget har forutsatt at vi skal være, sier Anne-May Grasaas.