— Dronen ville ikke respondere. Plutselig begynte den å stige, så rundet den Trefoldighetskirken, tok en u-sving og

Endre Wang Johannesen har kjørt sin siste dronetur. Foto: Privat

kom tilbake i kulefart mot politistasjonen, forteller Endre Wang Johannesen til Fædrelandsvennen.

Måpende vitner

Politiet ble selv vitner til den uvirkelige hendelsen lørdag for halvannen uke siden.

— Patruljen sto utenfor og observerte en drone som først fløy på vinduet i fjerde etasje, før den suste gjennom vinduet i femte, forteller vaktleder ved Arendal politistasjon, Ole Fossnes.

Ikke høy i hatten

Etter 25 minutter kom en slukøret bryllupsfotograf inn gjennom de tunge dørene til politiet for å fortelle hva som var skjedd.

— Det var ingen god følelse. Jeg var ikke veldig høy i hatten. Hva kan en si: Alt som kunne gå galt, gikk galt. Det var pinlig og det var flaut. Men jeg hadde ikke sett for meg alt styret med aviser som ringte og skulle skrive om det, sier Wang Johannesen som selv har vært fotograf i Agderposten tidligere.

Aldri opplevd før

— Og at du av alle hus i byen traff politihuset?

— Jeg var vel egentlig mest glad for at den traff et hus, og ikke mennesker eller biler, sier han.

Dronen hadde først kakket på vinduet i fjerde etasje, før den knuste ruta i femte etasje på politihuset i Arendal, der kriminalomsorgen har sine kontorer. Foto: Ernest Boswarva

— Hva sa politiet da du meldte ditt ærend?- De var litt forundret. Hun jeg møtte smilte litt og sa at dette hadde de aldri opplevd før. Det var en ny opplevelse, forteller Wang Johannesen.

Etterspill

Selv om det ble en munter historie, ser politiet alvorlig på hendelsen.

— Vinduet ligger ut mot fortauet i Friergangen. Glasskår som faller fra femte etasje har skadepotensial. Det er heller ikke godt å få en drone med fire propeller i hodet, sier politiets vaktleder Ole Fossnes.

Dronen er fortsatt i politiets varetekt.

Dette er dronen før den traff politihuset og ble beslaglagt. Foto: Endre Wang Johannesen

— Jeg har ikke hørt noe mer fra politiet, og vet ikke hva slags etterspill saken får, men jeg tror det kommer en form for straff, ja, sier han.

Bilder fra Tyholmen

Det var i en pause som bryllupsfotograf at Johannesen bestemte seg for å ta turen over Tyholmen med Dronen.

— Planen var å la dronen stå stille og panorere for å ta bilder av Tyholmen og Pollen.

Den erfarne piloten kalibrerte dronen og fikk inn navigeringssignaler fra fire satellitter, før han tok av i Arendal sentrum.

— Alt gikk normalt i to-tre minutter, så begynte den å oppføre seg merkelig. Jeg bestemte meg for å ta den ned, men dronen ville ikke respondere.

Knust kamera

Dronen og kamera til 15.000 kroner ble knust i sammenstøtet, men Johannesen klarte å redde videoopptaket.

— Den viser egentlig at jeg gjør alt etter boka. Da jeg mistet kontrollen gjør dronen noen manøvrer som det er umulig for meg å gjennomføre, sier Johannesen.Etter at saken ble omtalt i media kom Johannesen i kontakt med en annen pilot som hadde opplevd de samme problemene.

Dronen på hylla

Flyturen til politistasjonen blir uansett den siste.

— Jeg har tenkt mye på hva som kunne vært det verste utfallet. Om den traff ei lita jente eller en bil i fart kunne det blitt dramatisk.

Han har derfor valgt å legge pilotkarrieren på hylla.

— Dronene er rett og slette ikke trygge. Jeg tør ikke ta sjansen lengre.

— Og brudeparet som ventet?

— Jeg dro tilbake til dem etter besøket hos politiet. Det gikk helt greit. Men det ble en underlig dag, sier fotografen.