Slik ser ei enkel skiløype ut når Torleiv Løyland har vært ute med sporkallen sin. Han håper at løypemaskina snart er i orden igjen så skiløypene skal bli enda bedre. FOTO: JOHS. BJØRKELI. Foto: Johs. Bjørkeli
Torleiv Løyland (76) har kjørt skiløyper i Valle Austhei i 25 år. Her ser han til løypemaskina si som står til tørk etter turen i myrhullet nyttårshelgen. Foto: Johs. Bjørkeli
Torleiv Løyland kjører innover Bjørnevasslåmi med sleden, "slådda", som han jevner ut traseen med før sporkallen hektes på. Foto: Johs. Bjørkeli
Torleiv Løyland støtter slådda opp mot en bjørkestaur slik at den ikke skal føyke ned. FOTO: Foto: Johs. Bjørkeli

— Skiløyper skal det bli likevel! lovet løypekjører i Bjørnevass-området gjennom 25 år, Torleiv Løyland, Bare timer etter at løypemaskinen hans nær gikk til bunns i et myrdike nyttårshelgen.

Fædrelandsvennen ble med den erfarne løypekjøreren da han på nytt skulle preparere den 10 kilometer lange Bjørnevasslåmi i Valle.

— Det duger dette også, sier 76-åringen og velter den hjemmelagede sleden, eller «slådda» på vallemål, av hengeren.Med vante never hekter han remediet på jetski bak scooteren og kjører innover det vakre fjellandskapet. Slådda bruker han til å jevne løypa før han hekter på sporkallen.

Sporkallen er satt inn med silikon for ikke å klabbe. Snart ligger fine og rette skiløyper innover terrenget.

Det blir likevel ikke noen langtur med sporkall denne dagen. Reparatøren som skal undersøke tilstanden til løypemaskinen der den står til tørk i garasjen til Statens Vegvesen nede i bygda, melder sin ankomst tidligere enn beregnet.

— Men jeg kjører igjen så fort jeg kan, det være seg med sporkall eller løypemaskin. Bare ikke været er for dårlig, sier Løyland.

HAVNET I MYRA

Det var lille nyttårsaften at den 3,7 tonn tunge løyemaskinen plutselig braste gjennom snøen og ned i et myrdike - og der ble den stående.

— Helt uventet. Selv om jeg vet at det er mye fuktighet med bekker og myrer som ikke har frosset, sier Løyland.

En snøskavl gjorde at han måtte kjøre utenom den vanlige traseen, som han kjenner ut og inn.

— Jeg sjekket om det var bløtt her, men traff bare is med jernstanga jeg dunket ned i snøen. Men det viste seg å være mye sørpe og jeg ble stående fast mens vannet trengte inn i maskinen. Heldigvis rakk jeg å slå av motoren med en gang slik at den trolig ikke er ødelagt, sier Løyland.

HELT SPESIELLE FORHLD

— Det er helt spesielle forhold nå. Har ikke opplevd maken. Natt til andre nyttårsdag rant vannet oppå snøen ved Ugledalsåne. Det er slikt vi opplever ved påsketider, men ikke ved nyttår. Årsaken er at det kom veldig mye snø i desember før bekker og myrer rakk å fryse til. Denne snøen isolerer slik at myrer og tjern ikke fryser til mange steder, sier Torleiv Løyland.

Han advarer også skiløpere mot å gå på fjellvannene før det har kommet en lengre kuldeperiode.

— Isen er skummel nå, sier Løyland.

I MYRA PÅ HOVDEN OGSÅ

Fire dager etter at Løyland gikk gjennom med sin løypemaskin, fikk han hjelp av mannskaper fra Hovden Alpinsenter til å dra den opp. Også på Hovden har de fått merke de spesielle snøforholdene i vinter.

— Vi setter oss fast både her og der. Samme dagen som Torleiv sto fast ved Bjørnevatn, hadde vi problemer både i Støyledalen og i Basstogdalen, sier løypekjører Sverre Bjørn Lidtveit på Hovden til Fædrelandsvennen.

Lidtveit sier de har utstyr nok til å komme seg løs selv, men at det medfører mye ekstraarbeid og sinker arbeidet.

DRUKNET I SNØ

— Vi har ikke opplevd maken til problematisk vinter. Først kom det halvannen meter snø i løpet av få dager. Det førte til at maskinene nesten druknet i snøen slik at vi noen ganger ikke så steiner og røtter og rev av hydraulikkslanger. Likevel lover han at mannskapene skal stå på døgnet rundt i ukene som kommer også. Det er tross alt 140 kilometer preparerte skiløyper på Hovden nå.