Steinar Pedersen og Even Øgrey Brandsdal.jpg Steinar Pedersen og Even Øgrey Brandsdal.jpg Foto: Reidar Kollstad

«Den viktigste signeringen klubben har gjort på mange år»

Sportsleder Pål Wollebæk Jørgensen tror Steinar Pedersen er byggmesteren Start har manglet.

Start fikk en fantastisk avslutning på en elendig sesong da Jerv ble slått på Sparebanken Sør Arena 25. november.

Klubben fikk enda en sjanse til å begynne på nytt, men i likhet med de andre årene de har fått starte med blanke ark har det manglet en vesentlig ting: Byggmesteren som kan løfte klubben.

Den gode sportslige lederen som kan stake ut kursen og gjøre at Start, som akkurat nå er det dårligste eliteserielaget i 2016, løfter seg nok til å overleve neste sesong. Jeg tror de har funnet sin mann. Jeg mener Steinar Pedersen er den viktigste signeringen klubben har gjort på mange år.

De åpenbare grunnene er mange. Start får en trener som har et bankende hjerte for klubben. En sulten og ung trener som jobber hardt og som har dokumenterte resultater. Det samme kunne vært sagt om mange, men Steinar Pedersen har også en x-faktor som gjør ham til en potensiell kommende trenerstjerne.

Det handler om en treners aller viktigste jobb; utvikle, motivere, gi tillit, trygghet og selvtillit til spillergruppen i en klubb. Det handler mye om mentale prosesser og sosial intelligens. På det området er han en ener, det er bare å spørre spillerne som har spilt under ham.

Dersom han fortsetter å treffe blink på spillermarkedet har Start endelig også fått en trener som utnytter små ressurser til gode for klubben — det har vært en av klubbens svakheter de siste årene.

Det er noen ting kritikerne holder mot Pedersen.

Mange mener Start trenger en mer underholdende trener. En som skaper entusiasme med en kjapp replikk, humor, temperament eller glimt i øyet. Der er ikke Pedersen, men det er ikke det klubben trenger nå.

Start trenger en trener som skaper resultater. Av gode resultater kommer entusiasme. Tom Nordlie hadde ikke vært så morsom om Start ikke hadde hatt suksess i 2004 og 2005. Vegard Hansen i Mjøndalen hadde ikke fått så mye oppmerksomhet dersom Mjøndalen ikke hadde rykket opp i fjor.

En annen ting som diskuteres på sosiale medier og i Start-forum, er spillestil og underholdningsverdi. Er han like kynisk og defensiv som han var som spiller? Etter å ha sett mesteparten av Jervs kamper i år er mitt svar på det nei. Han bygger laget bakfra, men Jerv har også vært et av de mest skapende og ballbessittende lagene i 1. divisjon.

De har hatt en tydelig offensiv spilleplan der fokus er bevegelse og kortpasningsspill. Alle de 11 utespillerne har definerte roller i 4-2-3-1-systemet som er influert av tysk fotball - da spesielt Borussia Dortmund. Pedersen har vært på studietur hos sin tidligere klubb.

Jerv scoret 47 mål , ett mer enn Brann, og hadde nest best målforskjell i 1. divisjon etter suverene Sogndal.

Samtidig er det viktig å huske hvor skoen har trykket for Start. Laget har sluppet inn enormt med mål de siste sesongene i eliteserien. I år ble 64 baklengsmål, det er negativ rekord.

Jerv har vært Starts rake motsetning defensivt. Det var kun ett lag som slapp inn færre mål enn Jervs 28 i de to øverste divisjonene i fjor. Rosenborg, de suverene seriemesterne i eliteserien, slapp inn 27. Samtidig er det viktig å huske på at den gode statistikken er fra 1. divisjon, ikke eliteserien. Hvordan er han som trener når det hardner til? Når motstanderen heter Rosenborg og ikke Levanger? Hvordan takler han press og en bølge av motgang, som fort kommer i Kristiansand? Nå skal han trene flere spillere som krever mer, og som han tidligere har hatt som lagkamerater. Hvordan takler han det?

Det blir spennende å se, jobben starter allerede om 12 dager.

Et par ord om prosessen som førte til at Pedersen til slutt havnet i Start:

Jeg tror klubbene trenger tid til å bygge opp den gode relasjonen de hadde før det ble klart at Pedersen var Start-aktuell. Jerv har i løpet av høsten fått smaken på toppfotball, og det har ikke vært vanskelig å se at de har sett på Start som en naturlig konkurrent og ikke en storebror i denne prosessen. Det er forståelig all den tid klubbene i høst omtrent har vært på samme nivå.

Samtidig har de sett hvor viktig Pedersen har vært for klubbens suksess. At Topland og co. har prøvd å tviholde på en trener som vil vekk, sier også noe om hans kvaliteter. Det har antakelig gjort at forholdet mellom Pedersen og Jerv neppe lar seg reparere med det første.

Jervs mediehåndtering har vært elendig , og særlig styreleder Per Gunnar Topland har opptrådt svakt på vegne av klubben. At han serverte løgn på løgn i starten av prosessen er utilgivelig og bør være god nok grunn til en vurdering av hans stilling som styreleder.

Steinar Pedersen i møte med Jerv-ledelsen en lørdag kveld i desember. Foto: Baard Larsen

Steinar Pedersen har også fått seg en ripe i lakken hos noen, men at han ønsker seg til Start, og at Start går etter treneren de mener passer best, er fotballens natur. Jeg håper Jerv og Grimstads befolkning nå viser storsinn og takker Pedersen for jobben han har gjort og ser fremover. Sees det bakover nå, er fort Jerv et 2. divisjonslag igjen innen kort tid.

Det ønsker ingen på Sørlandet.