Dan Larsen er svært oppgitt over griseriet. Alt tenkelig avfall kastes på utsiden av containerne, og i sommervarmen er det illeluktende. Som deleier av lagerbygningen like bakenfor er han "nabo" til avfallsplassen, og priser seg lykkelig over at den snart skal fjernes. Foto: Roar Greipsland
Slik ser det i dag ut ved hyttecontainerne på Gahre i Spangereid. For hver uke øker det på, og søppelet flyter fritt inntil det fjernes med gravemaskin. Foto: Roar Greipsland
Slik ser det i dag ut ved hyttecontainerne på Gahre i Spangereid. For hver uke øker det på, og søppelet flyter fritt inntil det fjernes med gravemaskin. Foto: Roar Greipsland
I fjor sommer tok ordfører Janne Fardal Kristoffersen affære etter at det så slik ut. Hun fant også avslørende bevis på at fastboende hadde kastet ulovlig søppel på plassen rundt containerne. Foto: Janne Fardal Kristoffersen
Daglig leder Alf G. Møll i renovasjonsselskapet Maren AS har fått nok. Her ved Brennevinsmyra Miljøpark i Mandal er alt på stell, men containerne i Spangereid skal flyttes til mer oversiktlige plasser hvor ulovlig dumping er lettere å oppdage. (arkivfoto) Foto: Roar Greipsland

— Griseriet har vært likedan i flere år. Folk kaster alt fra komfyrer og bleier til svære sofaer og elektriske artikler, sier Dan Larsen.

Som deleier i et større lagerbygg merker han søppelfyllinga på kroppen, og særlig sommerstid er lukta plagsom.

— Mange som kommer hit gidder ikke engang å kaste en vanlig søppelsekk inn i containeren. Jeg har sett mange som kaster ting her, men det skjer oftest i skumringen eller når det er mørkt, sier Larsen. Han vil ikke spekulere i om det er fastboende, hyttefolk eller andre turister som er de største synderne.

— La, meg si det sånn; Jeg kjenner ikke noen av dem jeg har sett kaste søppel her.

Fjerner containerne

Hyttecontainerne på Gahre har nærmest blitt et mareritt for renovatørene.

— Vi har med gravemaskin fjernet det ene tonnet etter det andre med ulovlig søppel. Det er tonnevis, og på det meste har vi fjernet 30-40 tonn i løpet av et år, sier daglig leder Alf G. Møll i renovasjonsselskapet Maren AS.

Etter årelange forsøk på å finne gode løsninger ved hyttecontainerne på Gahre i Lindesnes, har han fått nok.

— Nå fjernes containerne og settes ut andre steder i Lindesnes. Vi splitter dem opp, og de plasseres på steder som ikke ligger fullt så usjenert til, sier Møll.

Én container settes i hyttefeltet på Høyland, lenger sør i kommunen. Én eller to andre blir trolig satt ved p-plassen ut til friluftsområdet Trones, kloss ved riksveien i Spangereid.

Syndere i begge leirer

Til tider har det i bygda vært hete diskusjoner om hvorvidt det er hyttefolket eller fastboende som står bak svineriet, eller om det finnes syndere i begge leirer. På utsiden av containerne ligger uansett avfallet strødd i uappetittlige dynger. Bare åtselfuglene priser seg lykkelige over dagens ordning.

— Noen har betalt dyrt for griseriet og fått bøter på 6-7000 kroner. Det var fastboende som måtte punge ut for ulovlig dumping, sier Møll.

Det er kun dem som betaler hytterenovasjon som har lov til å kaste avfall, men alt usortert avfall skal på innsiden av containerne. Samtidig tilbyr renovasjonsselskapet MAREN å levere alt sorterbart avfall gratis ved miljøstasjonen på Vigeland, 15 km. unna.

— For mange virker det som å være fritt fram uansett, sier Møll oppgitt.

Fjernes før påske

Teknisk sjef Ove Torland i Lindesnes kommune sier de gjerne skulle hatt en tredje plass til containere i denne delen av kommunen.

— Foreløpig har vi ikke lykkes, sier Torland.

Fylkesmannen skal ha siste ord i tillatelsen til å plassere containeren på p-plassen til Trones, like ved rv 460. — Trolig vil vi finne en grei løsning innen neste uke, sier senioringeniør Pål Alfred Larsen ved fylkets miljøvernavdeling.

— Containerne blir fjernet fra Gahre så fort vi får klarsignal. Dette bør absolutt være på plass før påske, sier Alf G. Møll i Maren AS.