Husene i Gamle Høgskolevei står i utkanten av området som på folkemunne kalles for svømmehalltomta. I kommunal språkdrakt heter området Tangvall nord. Foto: Janne Birgitte Prestvold
I første omgang ønsker eierne å reise et rundt 2000 kvadratmeter forretningsbygg, med plass til blant annet Rema 1000. Butikken holder i dag til litt lenger øst, men der er det for få parkeringsplasser.  Foto: Janne Birgitte Prestvold
De tre husene på Tangvall brennes ned i flere omganger. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Rivingen og brenningen av eiendommene er et ledd i planene til Søgne Eiendom AS om å bygge ut den delen av tomta som ligger på nordsiden av husene. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Området, som i alt er mellom 15 og 20 mål stort, ligger som en indrefilet mellom E39, idrettsplassen, Rema 1000 og bussterminalen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Fædrelandsvennen har fått flere henvendelser om et hus i full fyr i Gamle Høgskolevei på Tangvall. Flammene skyldes at brannvesenet har øvelse.

— Vi har brent ned de to siste husene og to garasjer i et kvartal som skal gi adkomst inn til et nytt næringsanlegg, sier Enok Enoksen, stasjonssjef i Kristiansandsregionen brann og redning i Søgne.

Arbeidet begynte ca. klokka 13.30 torsdag ettermiddag og skal pågå til ca. klokka 20. ## Brant også i forrige uke

Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere er rivingen og brenningen av eiendommene et ledd i planene til Søgne Eiendom AS om å bygge ut den delen av tomta som ligger på nordsiden av husene. Onsdag i forrige brant de ned det første av totalt tre hus som skal brennes for å gi plass til den store utbyggingen.

Totalt har rundt 15 brannmenn deltatt i øvelsen.

— I dag har vi øvd på røykdykking med sterk varme. Vi har brukt relativt mye vannslanger og trent på å beregne vannmengde og vanntrykk, såkalt vannføring, for å oppnå det vi ønsker, forklarer Enoksen.

Har brukt høydelift

Brannvesenet i Søgne har samarbeidet med mannskaper fra Kristiansand under øvelsen, og lånt noe utstyr derfra.

— Vi har brukt en høydelift som kan løfte oss høyt opp i lufta, og den kommer fra Kristiansand stasjon. Vi har fått testet dette utstyret og sett hva det har av begrensninger og muligheter.

15 brannmenn har deltatt i nedbrenningen av to hus og to garasjer. I forrige uke ble ett hus brent ned. Foto: Vidar Udjus

Brannen har tiltrukket seg mange skuelystne.— Vi har hatt en del tilskuere. Dette er midt i sentrum, og det er ganske spektakulært, sier stasjonssjefen.

Når øvelsen er ferdig i 20-tiden vil et par vakter følge med på branntomta et par timer utover kvelden.

Gunstig vær

Enoksen forteller at været var avgjørende for når brannvesenet kunne gjennomføre øvelsen.

— Egentlig hadde vi ikke tenkt å brenne i dag, for vinden har vært vanskelig. Men vi fikk et værvindu som var særdeles gunstig. Dette er et trangt område, så vi er avhengig av rett vind. Det fikk vi noen få timer i dag, og da var det bare å hoppe på.

Brannvesenet er fornøyd med naboene til branntomta.

— De har vært svært tålmodeige med oss, og tålt masse røyk og spetakkel. Vi har prøvd å varsle så godt vi kan i forkant. Naboene har holdt vinduene lukket, og vi har også bedt butikker i nabolaget om å stenge ventilasjonsanlegget. Vi må ta litt forholdsregler for å skjerme dem, sier han.

Øvde på overflateredning

Brannvesenet i Vennesla har også hatt øvelse torsdag ettermiddag, men av et ganske annet kaliber. De har øvd på overflateredning i Drivenesvegen, ved gamle Lastevelta.

Like før klokka 18 meldte 110 Agder på Twitter at øvelsen var ferdig og at mannskapene var tilbake på stasjonen.