Smell for Høyre – som frir til De Grønne

I Oslo er ordfører Fabian Stang beredt til å forhandle med Miljøpartiet De Grønne. Høyre-nestleder Bent Høie åpner for samarbeid i kommuner over hele landet.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Nå må Miljøpartiet De Grønne vise at de ikke er grønne utenpå og røde inni, men faktisk er et blokkuavhengig parti, sier Høie til NTB.

Han understreker at det er opp til Høyre lokalt å avgjøre om et samarbeid med MDG er mulig og ønskelig. I Oslo høres det nå nye toner fra ordfører Fabian Stang.

– Hvis forhåndsstemmene gjenspeiler valgresultatet, vil de havne på vippen, da er det naturlig for oss også å forhandle med dem, hvis det er noe de ønsker, sier Stang til VG.

Avventer

I Oslo har Høyre til nå slått fast at Miljøpartiet De Grønne hører hjemme på venstresiden. Lokallagets leder Nikolai Astrup ønsker på sin side ikke å si noe om eventuelle forhandlinger.

– Nå avventer vi det endelige valgresultatet, sier han til NTB.

– Vi har vunnet mange valg sammen. Om vi klarer å vinne igjen, vet vi først sent i kveld, sa Astrup da han talte til Høyres valgvake rundt klokken 21.45. Ifølge valgdagsmålingene til TV 2 og VG ligger Høyre an til et resultat på mellom 22 og 23 prosent. Det er betydelig svakere enn kommunevalget i 2011 da partiet oppnådde 28 prosents oppslutning.

– Det er likevel et resultat som ligger over det Høyre tradisjonelt har fått i lokalvalg og det nest beste resultatet på 25 år, sier nestleder Bent Høie.

Tilbakeslag

Regjeringspartiene og støttepartiene ligger samlet an til å gå tilbake 7 prosentpoeng ifølge forhåndsstemmene. Dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, hadde det ligget an til regjeringsskifte.

– Vi må jobbe fram mot 2017 for å få fram alt det vi oppnår i regjeringen. Samtidig håper vi jo at det skal bli bedre utover kvelden, sier Høie

Byrådsleder Stian Berger Røsland sitter foreløpig på bakrommet under vaken, i likhet med statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Hun kom bakveien inn til valgvaken på Ekebergrestauranten .

– Dette blir en spennende kveld, sa en ordknapp Høyre-leder til pressen da hun ankom.

Partiet hennes ser ut til å tape makten i hjembyen Bergen, men hvilke kommuner hun var mest spent på, ville hun på forhånd ikke si noe om.

– Jeg er spent på mange resultater, jeg, sa hun.

Det er ventet at Solberg først sent i kveld, kanskje først rundt midnatt, vil tale til de frammøtte på valgvaken.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kommunevalg 2015