— Det blir kampen for tilværelsen, sier administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal.

Start har vært i gjennom en knalltøff sesong. Det begynte allerede i vinter da beskjeden om at klubben nok en gang var i økonomisk krise kom. Start måtte kutte kostnader på ni millioner kroner. Det handlet om klubbens eksistens.

I løpet av sesongen har det vært nedbemanning, lønnskutt, og flere av klubbens beste spillere har forsvunnet ut dørene på Sparebanken Sør Arena. Start visste at det ville bli en kamp for å overleve denne sesongen, og på fredag handler alt om å ta tre poeng i bunnkampen mot Mjøndalen.

Even Øgrey Brandsdal, administerende direktør i Start, er klar på viktigheten av fredagens kamp. Foto: Sondre Steen Holvik

— Kommer vi gjennom dette året, har vi virkelig planer om å begynne å bygge klubb her. Derfor er Mjøndalen-kampen ekstremt viktig. Det å bygge klubb i eliteserien er mye enklere enn om vi rykker ned til 1. divisjon. Det blir en litt annen hverdag og en litt annen økonomi, sier Øgrey Brandsdal.

Nødvendige kutt

Mandag la Start-sjefen ut et innlegg på sin Facebook-side hvor han oppfordret alle som hadde lyst til å hjelpe Start til å bidra inn mot fredagens oppgjør.

«Klarer vi å holde liv i en sliten 110 år gammel klubb? Det gjenstår å se», var noe av det han skrev.

— Hva tenker du om jobben som er blitt gjort i 2014 om det ender med nedrykk?

— Vi må ta konsekvensene av jobben som er blitt gjort. Vi har gjort det som måtte gjøres hele veien, og det har vært en klar plan hele veien, og så får vi telle opp til slutt, sier Øgrey Brandsdal.

Start har ennå ikke vunnet med Bård Borgersen som hovedtrener. Fredag kommer Mjøndalen på besøk til Kristiansand. Foto: Jim Rune Bjorvand

— Blir det en spillerflukt om det blir nedrykk, tror du?

— Nei, det er jeg ikke redd for. Jeg tror veldig mange som er her i dag, har fremtiden i sin i klubben, og ønsker å være med på å bidra, sier Øgrey Brandsdal.

- Cupfinale ganger ti

Jesper Mathisen er også klar på at fredagens kamp betyr mye.

— Kampen mot Mjøndalen avgjør sannsynligvis om vi går ned eller holder oss. Dette har mye mer å si enn en cupfinale, rent økonomisk og for klubbens fremtid. Her blir det cupfinale ganger ti, sier Starts skadde midtstopper, som også jobber som ekspert for TV2. Start har ikke vunnet på sine siste 12 kamper, mens Mjøndalen står med en seier på sine siste 19 kamper. Vegard Hansens gutter har ennå ikke vunnet på bortebane denne sesongen.

— Dette blir et lurveleven og et drama. Det er derfor vi spiller fotballkamper. Vi har drømt om å spille i andre enden av tabellen, men når vi ikke ligger der, får vi i hvert fall en skikkelig fight her på fredag mot et lag som er i samme situasjon. Vinner vi på fredag, får vi minimum kvalik. Det er jeg sikker på, sier Mathisen.

Jesper Mathisen tror Start får minst kvalik med seier over Mjøndalen fredag.

— Hva blir konsekvensene ved et nedrykk?

— Klubben er i en utfordrende tid allerede, og har kuttet masse i år. Dersom vi klarer å holde oss, har det vært en perfekt sesong. Om vi går ned, blir det nye kutt. Det blir nye triste runder. Plan B ligger i bakhodet på folk, men den er ikke tatt fram ennå, sier Mathisen.