Kirurgene Adalsteinn Arnarson (t.v.) og Atle Bernstein sammen med Anny Waage fra Lillesand som var en av de aller første som ble operert for fedme i april 2012. Foto: Reidar Kollstad

— Det er grunn til å anta at rundt 6000 sørlendinger har er sykelig overvektige, bekrefter Atle Bernstein, seksjonsoverlege ved Sørlandet sykehus Arendal. I snart to år har avdelingen tilbudt kirurgiske inngrep mot fedme.

Overvektige utgjør en større risiko for spredning av infeksjoner med gule stafylokokker enn andre. Antall sykehusinfeksjoner ved Sørlandet sykehus svinger, men ble senest i fjor målt til mer enn det dobbelte av det sykehuset har som mål, sju prosent i stedet for tre. Dette skaper lidelser for pasientene, og koster penger og ressurser for sykehuset.

Paradoksalt nok innebærer fedmekirurgi nesten ingen risiko for infeksjoner, fordi det er kikkhullskirurgi med små operasjonssår.

Bernstein sier det ikke finnes oppdaterte tall på forekomsten av overvektige sørlendinger. Men ut fra nasjonale statistikker og folketallet er rundt 6000 et kvalifisert anslag. På landsbasis anslår Folkehelseinstituttet at cirka 100.000 mennesker er sykelig overvektige.

Flere feite

Og antallet øker, ifølge strategiplanen for Sørlandet sykehus. Det fremgår at antall overvektige menn er tredoblet siden 80-tallet. Overvekt utgjør en av de største kapasitetsmessige utfordringene for Sørlandet sykehus fremover.

Kirurgene Adalsteinn Arnarson (t.v.) og Atle Bernstein sammen med Anny Waage fra Lillesand som var en av de aller første som ble operert for fedme i april 2012. Foto: Reidar Kollstad

En vitenskapelig gjennomført undersøkelse som Folkehelseinstituttet viser til, dokumenterte at fysisk aktivitetsnivå på Sørlandet er lavere enn Trøndelag, Østlandet og Vestlandet, bare i Nord-Norge er det verre.Utviklingen viser også at vektøkningen er større blant yngre, ifølge Folkehelseinstituttet. I dag er det 40-49-åringene som har størst andel fedme, mens det var gruppen 60-80-åringer på 80-tallet.

Opererer

Bernstein og kollegene har operert litt over 200 overvektige sørlendinger siden avdelingen ble opprettet våren 2012. Opptil to meter av tarmen blir fjernet, og magesekken innsnevret for å redusere næringsopptaket og bidra til varig vektreduksjon.

— Kirurgisk inngrep er det beste for å sikre varige resultater mot overvekt, men viktigere:Følgesykdommer som diabetes, hjertekarsykdommer og dødelighet går ned, sier Bernstein.

Sykehuset tilbyr også konservativ behandling. Det vil si at overvektige deltar i kurs med informasjon og motivasjon for livsstilsendringer. Konkret innebærer det bedre kosthold, mindre spising og mer mosjon.

— Vi opererer rundt 140 i året, og regner med at antallet vil stige, sier Bernstein.

Private

Han peker på at sykehuset ikke registrerer eller behandler alle. Mange velger å benytte seg av private sykehus. Og dersom kroppsmasseindeksen overstiger 50, blir sørlendingene sendt til Senter for sykelighet i Tønsberg.

— Dekkes behovet for overvektsbehandling på Sørlandet sykehus?

— Det er litt vanskelig å si helt klart. Sammenligner man med nasjonale tall så er det færre som blir operert i forhold til folketallet. Hovedårsaken til det kan være at Avdeling for rehabilitering i Kristiansand, i relativt stor grad velger å satse på å kurse og motivere pasientene til livsstilsendringer før, eller i stedet for, kirurgiske inngrep, sier Bernstein.