Venstres Eva Kvelland synes det er trist at ikke bystyreflertallet har guts til å tale mot egen regjering i reservasjonsrett-saken. Foto: Erling Hægeland

— Jeg har sjelden kjent på et slikt raseri på bystyrets talerstol, sa Jannike Arnesen (Ap).

Etterpå kalte hun det respektløst mot Kristiansands kvinner at bystyreflertallet nektet å mene noe om fastleger skal ha reservasjonsrett for henvisning til abort.

- Feigt

— De nedprioriterer kvinners rettigheter når de ikke bruker denne muligheten til å si fra. Det er flertall i bystyret mot å gi fastleger reservasjonsrett. Det er feigt og det er respektløst overfor byens kvinner å stoppe denne saken, sier Arnesen til Fædrelandsvennen.

Det var Venstres Eva Kvelland og Solveig Nilsen som i en interpellasjon ba bystyret si prinsipielt nei til reservasjonsrett for fastleger. De spurte også ordføreren hva han mener om reservasjonsrett og hva han vil gjøre for å sikre at gravide kvinner ikke legges stein til byrden i forbindelse med legekonsultasjon om abort.

Svarte ikke

Grundekjøn svarte aldri på disse to spørsmålene. Han viste til at det er forskjell på prosessuell og materiell tilnærming:

— Rådmannen arbeider med en innstilling om reservasjonsrett til helse- og sosialutvalget. Saken skal behandles der, før den kommer til bystyret. Da er det riktige å vente med debatten til vi har saksbehandlingen, sa ordføreren, og et flertall fra Høyre, KrF og Frp, Pp og Dem på 33 representanter støttet ham i dette.

Dermed ble det aldri votering over selve saken.

— Det er feigt at han ikke svarer på konkrete spørsmål, men bare trår vannet. Det er trist at flertallet i Kristiansand ikke har guts nok til å sende et signal inn mot egen regjering. Høringen vil handle om hvordan reservasjonsretten skal håndteres. Venstres forslag handlet ikke om det, men om å si nei til reservasjonsrett, sa Eva Kvelland.

- Kjøper seg tid

Aps Mette Gundersen sa hun var stolt av jentene som tok ordet i saken, før hun smelte til selv:

— Ordføreren har saksbehandlet i VG. Varaordføreren har saksbehandlet på Facebook, men de tør ikke ta debatten i bystyret. Vi kan godt diskutere prosess. Sier vi nei til reservasjonsrett nå, får vi ikke noen sak om noen uker. Men flertallet vil kjøpe seg tid, og håper på at helseministeren skal komme med et utspill som gjør at saken går over, sa hun.

— Misforståelse, ropte Høyres Hans Otto Lund, og mente det er tradisjon at man ikke tar slike debatter når det er ventet en saksutredning om kort tid.

— Ingen misforståelse. Jeg mener det jeg sier, svarte Gundersen.

Solveig Nilsen (V), sa dette:

— Er det virkelig noen her i salen som tror at rådmannens innstilling vil endre noe som helst for hver enkelt her i bystyret? Alle har bestemt seg, sa hun, mens Rødts Halvor Fjermeros sa:

Det ble lite snakk om reservasjonsrett og abort spesielt. Grete Kvelland Skaara (KrF) oppsummerte flertallets posisjon:

— Vi snakker ikke om selve saken nå, vi må vente på saksbehandlingen.

Flere i Høyre, for eksempel Randi Haukom og Mette Roth har uttalt seg meget kritisk mot reservasjonsrett. Begge de hadde forfall til onsdagens bystyremøte.

... ellers vedtok bystyret

• At Hansen-Tangens blokk i Kvartal 57 Strandpromenaden skal få flatt tak, og ikke saltak. opprinnelig nektet byutviklingsstyret flatt tak, blant annet etter klage fra nabo Einar Rasmussen. (KrF og Ap ville ha skråtak). Vidar Kleppe og Harald Sødal mener utbyggerne har altfor lett spill, og frykter signaleffekten når Murbyplanen igjen fravikes.

• At Andøyfartet Eiendom kan sette opp to kontorbygg i Sørlandets Teknologipark på Andøya. Antall parkeringsplasser ble heftig diskutert. Kommuneplanen sier én bilplass pr. 100 kvadratmeter bygg, men en nabo-bedrift har fått lov å anlegge 2,5 pr 100 kvadratmeter bygg. Løsningen ble et kompromiss på 1,5. KrF frykter presedens og at NOV nå vil kreve mer parkering for Støodden-prosjektet i Randesund.

•At Kristiansand maksimalt 66 prosent av Kristiansands kinos visninger skal være av amerikansk film. Tidligere har regelverket handlet om at ikke antall amerikanske filmer skal overstige 50 prosent.