— Sykehuset har som motto "Trygghet når du trenger det mest", men det er ikke sant. Sykehuset er ikke trygt, og jeg tør ikke går der alene lenger, sier enke Torunn Andresen (65).

Mannen hennes ble akuttinnlagt på Sørlandet sykehuset med voldsomme magesmerter etter en uke med forstoppelse. Ifølge tilsynssaken fra fylkesmannen i Vest-Agder hadde Andresen hatt problemer med utposinger på tarmen før, men det ble bare tatt røntgen av buken, ikke CT, som gir tydeligere bilder. Han fikk heller ikke antibiotika, selv om han hadde symptomer på bukhinnebetennelse, kommer det fram fra en uttalelse av sakkyndig spesialist i gastroenterologisk kirurgi, Kåre Emil Bakkevold.

Dessuten ble det ikke opprettet eller ført journal da han ble lagt inn på akuttmottaket kl. 01.50 i juni 2012. — Jeg besøkte ham klokka ni og oppdaget at ingen hadde gjort noe med ham. Ikke en gang en journal var å oppdrive. Han var grå av smerte i ansiktet og hadde det fryktelig vondt, sier enken.

Stein Erik Andresen hadde høyt sannsynligvis overlevd dersom han hadde fått behandling tidsnok, mener sakkyndig spesialist i gastroenterologisk kirurgi Kåre Emil Bakkevold. Foto: privat

Først kl. 11.50 ble operasjonen påbegynt, men da var det for seint. Tarmen hadde sprukket, innholdet hadde rent ut i buken og forårsaket sepsis: blodforgiftning. Andresen døde en måned senere, etter å ha vært holdt i kunstig koma en måned.I erklæringen fra Bakkevold, konstateres det at "pasienten ville mest sannsynlig overlevd ved en tidligere diagnose og operasjon".

Innskjerpet rutiner

— Denne saken er tatt grundig opp internt på Sørlandet sykehus, sier klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk.

Han sier det ikke er funnet nødvendig å endre rutiner, men det er innskjerpet praksis på å sjekke symptomer som de Stein Erik Andresen hadde.

— Hvorfor er det en uferdig, utdannet turnuslege som tar imot pasienten?

— Vaktsystemene er bygd opp slik at man treffer turnuslege først. Det er en ordning som har vært diskutert mye. Men vi har en ferdig utdannet assistentlege som har tilstedevakt, i tillegg til spesialist i bakvakt. Så i utgangspunktet skal ikke det ha noen betydning at det var en turnuslege Andresen møtte først, sier Bøhler.

Torunn Andresen har reist sak gjennom Norsk pasientskadeerstatning, men den er ikke avgjort ennå.

Turnuslege

— Det var en turnuslege som tok i mot ham på akutten. Jeg er ikke sint på ham, jeg er sint på sykehuset som ikke sørger for at turnuslegen får ha en erfaren lege ved sin side på vakt. I stedet må legen tilkalles fra bakvakt, og det ble ikke gjort, sier Torunn Andresen.

Fortsatt orker hun ikke å ha bilder av mannen sin framme. Sammen hadde de hatt et rikt liv, han som tannlege, hun som tannlegesekretær. Han hadde vært pensjonist i bare 10 måneder da feilbehandlingen ved Sørlandet sykehus skilte dem ad.

Fylkeslege Kristian Hagestad kritiserer sykehuset i harde ordelag i tilsynssaken som er avsluttet.

",,,det har vært klart svikt ved mottak av denne pasienten ved innleggelse og de første 8-9 timene etter dette, og at denne svikten har en alvorlighetsgrad som innebærer at det foreligger brudd på forsvarlighetskravet."