Et stort kjøpesenter med 50 butikker, eller et mindre kjøpesenter i sentrum med 20 butikker?

Det er «snakkisen» i Vennesla om dagen.

— Vennesla er for lite for et stort kjøpesenter. Det kommer aldri til å gå, og vi kan ikke ha det. Da vil jeg heller ha det mindre senteret, jeg tror det kan holde folk i Vennesla dersom de har de rette butikkene, sier Merete Haugland (33) til Fædrelandsvennen.

Merete Haugland (33) og Kristina Grundetjern (37) er skeptiske til Hunsøya-planene, men sistnevnte er positiv til at det skapes mer på Hunsøya. På Fru Moseid sitter de rett overfor hvor et nytt kjøpesenter i sentrum kan komme. Foto: Henrik Ihme

På kafeen Fru Moseid sitter hun og Kristina Grundetjern (37) og ser rett på området der et eventuelt, nytt kjøpesenter i sentrum vil stå. Når de får se skissene over de to alternativene — 13.000 kvadratmeter i sentrum eller 25.000 kvadratmeter på Hunsøya - er de enige i at sistnevnte virker voldsomt.Kristina Grundetjern ser imidlertid gjerne at det også skjer mer på Hunsøya.

— Det beste er å samle alt på en plass, men samtidig vil jeg gjerne ha mer liv og miljø på Hunsøya. Men om et kjøpesenter skaper liv ... det vet jeg ikke, sier hun.

- Et eventyr

På en benk i sentrum sitter Finn Arnesen (85) og Almar Hedman (83).

Finn Arnesen (85) og Almar Hedmann (83), som har et halvt liv bak seg på Hunsfos fabrikker, mener Hunsøya-planene er for store. Foto: Henrik Ihme

— Det er et eventyr, det går ikke. 50 butikker er altfor mange butikker for lille Vennesla, sier Finn Arnesen.- Senteret til Svendsen (Ove Svendsen, jour. anm.) høres riktigere dimensjonert ut. Det tror jeg vil løfte hele sentrum, sier han.

På en benk like ved bygger skepsisen seg opp etter hvert.

— Vi skulle gjerne hatt flere større kjeder, som Hennes & Mauritz. Så kanskje det største senteret er riktig, sier Lill Veronica Hansen (30).

- Så du vil ha et senter på Hunsøya?

Disse strekskissene gir et bilde av hvordan Ove Svendsen ønsker å bygge i Vennesla sentrum. Foto: Martin

— Vel, det er jo viktig å bevare sentrum også, for vi bruker sentrum mye, sier hun.Malene Gundersen (24) er klar på at Hunsøya er feil.

— Det kommer aldri til å gå. Vi er for få, og folk drar heller til Sørlandssenteret. Dessuten vil vi bevare sentrum, det er så koselig her, og vi vil ikke bare gå innendørs i et senter.

Susanne Myhre (25) er enig.

— I sentrum kan vi forlenge gågata, og jeg tror ikke et senter i Vennesla kan konkurrere med de andre store sentrene.

To konsepter

Det er eiendomsinvestorene Tore Gustav Drivenes og Ove Svendsen, to av bygdas mest velstående menn, som kjemper om å bygge Venneslas første kjøpesenter.

Innen 30 dager vil Tore Gustav Drivenes levere inn sin reviderte detaljreguleringsplan for Hunsøya. Denne skissen viser hva eiendomsinvestoren har jobbet med. Foto: Rambøll

Onsdag kveld presenterte de prosjektene sine for full sal i kulturhuset. Mens Svendsen ønsker et senter for å bevare sentrum, vil Drivenes tenke større, og bygge stort for å redde handelen i kommunen.Handelslekkasjen på 350 millioner kroner går i dag til Venneslas nabokommuner.

Disse strekskissene gir et bilde av hvordan Ove Svendsen ønsker å bygge i Vennesla sentrum. Foto: Martin

— Mindre og færre butikker blir ikke interessant nok. Vi må få de store kjedene ut hit, og da må vi ha størrelsen, sa Tore Gustav Drivenes til Fædrelandsvennen onsdag.- Vi kan stoppe mye av lekkasjen, og vi har grunnlag til å tiltrekke 20.000 mennesker i dette området til senteret. Da må vi ha opp mot 50 butikker.

I presentasjonen sin gjorde Drivenes det klart at han mener venndølene er for defensive.

— Glem slaget om konkurranse mellom sentrum og Hunsøya. Slaget er om man vil ha handelen i Vennesla i det hele tatt, sa han.