Stikkordet for saken er 6800 milliarder kroner, et høyere tall enn bystyret vanligvis blir bedt om å forholde seg til. Tallet er et anslag for hvor mye penger fattige land taper på at internasjonale konsern organiserer seg gjennom skatteparadiser.

Som en av de aller siste sakene på det siste bystyremøtet før sommeren, står en interpellasjon fra SV om Kristiansand kan bli en såkalt «skatteparadisfri sone».

— Også rike land som Norge blir rammet av skatteunndragelse. Men først og fremst mener vi dette er viktig som et politisk signal, sier SVs Harald Hageland.

Sak i høst

— Hva vil dere konkret skal gjøres?

Harald Hageland, SV. Foto: Lars Hoen

— I første omgang er dette en interpellasjon til ordføreren. Vi spør om han har oversikt over hvilke selskaper som kommunen kjøper varer og tjenester fra, som benytter seg av skatteparadis. Vi spør også om ordfører kan tenke seg å vedta en prinsipperklæring mot bruken av skatteparadis, og om han vil utrede om kommunen kan slutte å kjøpe tjenester fra slike bedrifter, sier Harald Hageland.SV varsler at denne interpellasjonen er et første skritt for å sette saken på dagsorden, og at partiet ønsker en forberedt sak for bystyret i høst.

Vedtak i andre kommuner

Skatteparadis er en fellesbetegnelse på land som har liten eller svært lav skattesats. De er også preget av dårlige innsynsmuligheter i selskapsregistrene, kan man lese i det regjeringsoppnevnte Kapitalfluktutvalgets rapport, som kom i 2009. På statlig nivå har norske myndigheter de siste årene iverksatt en rekke tiltak for å bedre innsyn i skatteparadisene. Blant annet fikk statlige Norfund sviende kritikk for å investere statlige midler i utviklingsland via skatteparadiser.

Holdningen har vært at skatteparadisene skal bekjempes, men på kommunalt nivå har lite vært gjort.

Det siste året har likevel Trondheim og Horten kommune gjort vedtak for å bli såkalte skatteparadisfrie soner. Det har også Lillehammer, Nesodden, Ulstein og Kongsberg gjort.

Mange bedrifter

Ingen har kartlagt omfanget på Sørlandet. Men en bedrift som organisasjonen Attac aksjonerte mot tidligere i år, er Ikea. Den kjente møbelprodusenten har benyttet seg av både Liechtenstein, Jomfuøyene og Curacao for noen datterselskaper og en stiftelse. Men morselskapet til møbelvarehuset ligger i Nederland.

Også Glencore og selskapet Xstrata som nikkelverket tidligere hadde navn etter, har benyttet lavskattekantonen Zug i Sveits til å organisere sin virksomhet.

Siem Offshore har holdt hus i Ugland House på Cayman Island. Og optikerkjeden Brilleland har vært organisert gjennom skatteparadiset Bermuda.

Svarer i bystyret

Ordfører Arvid Grundekjøn vil ikke avsløre på forhånd hva slags holdning han har til SVs interpellasjon.

— Jeg svarer i bystyret onsdag, sier Grundekjøn.

Et lignende forslag ble foreslått, men nedstemt i Bergen kommune i fjor. Der fikk SVs forslag kun uforbeholden støtte fra Rødt, og på noen punkter også støtte fra Miljøpartiet De Grønne.