— Jeg forstår jo det. Og litt moro er det. Men blest er ikke meg. Skogen og naturen er greiere, sier mannen som begynte i Vest-Agder Elektrisitetsverk som 20-åring en septemberdag i 1963. Lørdag kveld er han invitert til stor hedersfest sammen med 30 andre AE-veteraner på Klubben i Kristiansand.

De siste årene har Ånen Refsnes jobbet mest med å montere kiosker og trekke kabler. Her er han for en sommer siden på Evje. Han har jobbet mest ut fra Evje de siste årene. Foto: Mediepartner

Vil savne de unge

Ånen Refsnes fra Byremo er blitt 71, og når januar blir til februar blir han pensjonist. Han kunne sluttet for ni år siden, men han hadde lyst til å rekke 50 år som energimontør. Dessuten har han alltid kost seg på jobb.

— VAE OG AE har vært en voldsomt grei arbeidsplass. De siste årene har jeg hatt en del med lærlinger å gjøre. De kommer jeg til å savne fælt, sier Ånen Refsnes

Han skulle gjerne fortsatt, men han har et bein som ikke virker godt. Det kom i klem mellom et spett og en stein da en stolpe kilte seg langt inni skogen i år 2000. Det koster å gi folk strøm. I våre dager tar vi strøm som en selvfølge, og sinnet kommer hvis den forsvinner uventet.

— Folk skulle vært med en tur på truger i én meter løssnø innover i mørket for å finne linjefeilen. At tre ramler over linja, kan ingen gardere seg helt mot. Folk kan godt tenke over det, sier Refsnes på sitt stille vis.

Han kunne lagt til at oppakkingen på slike turer ofte er motorsag, stolpesko og masse tauverk og wire.

36 timer i strekk

Han har opplevd mye og harde økter. Da Refsnes begynte, hadde ikke montørene snøscooter, sekshjuling eller helikopter til disposisjon. Ofte måtte mastene inn i skogen med hest, eller de måtte jekkes. Hundrevis av ganger har Ånen festet tauet i et tre, jekket masten noen meter, festet tauet på nytt, jekket igjen.

— Det skumleste er i grunnen når mange trær faller over linja. Du kan bli farlig overrasket når du skal kappe dem, ofte ligger de i spenn, forteller veteranen

Ånen husker snøfall hvor han jobbet 36 timer i strekk for å gi folk strømmen tilbake. De fleste timene handlet om å stolpe i snø.

— En plass i Åseral husker jeg godt. Vi stolpet i snø to, tre kilometer. Da vi kom til elva, var feilen ett eller annet sted på andre siden, men vi kom ikke over. Da var det bare å stolpe tilbake igjen, kjøre rundt og begynne på nytt, forteller Ånen Refsnes.

En annen verden

Første hele året som energimontør tjente han 12.000 kroner. 3.000 gikk i skatt. Timelønn fem kroner og 40 øre. Nå er lønna godt over 400.000 kroner i året.

Like stor forskjell er det på strømforbruket. Ånen Refsnes husker folk som hadde vippe. Du kunne bruke 100 eller 200 watt, passerte du grensen ramla vippa ned og det ble mørkt.

— Hva skal du gjøre som pensjonist?

— Jeg har tre barnebarn, og så har jeg tatt på meg litt brøyting for kommunen, sier Ånen Refsnes.

De siste par nettene har han faktisk stått opp halv to og halv tre for å rydde veier. Den ene dagen ble det 14 timer bak plogen.

Ånen Refsnes er glad i å jobbe...