— Vi vil ikke bare ha grønne lunger, men grønne lunger som kan produsere mat. Nye reguleringsplaner må legge inn kjøkkenhager likeså vel som lekeplasser, sier Ole Magne Omdal, Sps førstekandidat i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Den tidligere ordføreren i Iveland mener at parsellhager, altså offentlige kjøkkenhager, er noe det bør satses mer på i Kristiansand.

- Ettertraktet

— I Oslo er det nå nylig opprettet 100 slike hager hvor folk kan dyrke mat, og det er 3800 søkere som ønsker å ta del i det. Det er et tilbud som er veldig ettertraktet. Jeg mener at når det nå skal tegnes nye reguleringsplaner i byen vår, bør det tas hensyn til å gi folk muligheten til å dyrke mat.

I forslaget står det skrevet at partiet vil motivere til at 20 prosent av kvadraturens arealer skal kunne produsere mat.

— Vi kan ikke pålegge at alle disse prosentene av kvadraturen skal brukes til å dyrke mat, men vi ønsker mer matdyrking i både private og offentlige hager, i parker og på tak. Vi foreslår ikke at alle offentlige plener skal gjøres om til potetåkre og grønnsakshager, men det finnes fra før av mange blomsterbed. Og disse mener jeg at like gjerne kunne blitt brukt til salatbed, gulrotbed, kirsebærtrær og epletrær for eksempel, sier Omdal.

Vil engasjere byfolket

Ifølge Omdal ble forslaget mottatt med stor applaus da det ble tatt opp på partiets landsmøte som avikles i Haugesund i helga.

— I forbindelse med valgkampen ønsker vi å gjøre noe som folk kan legge merke til. Dette er ikke partiets største sak, men det er et forslag som er viktig for å markere jordvernet og viser at vi er et matparti. Vi ønsker at også byfolket skal ha mulighet for å dyrke mer mat enn det de har hatt mulighet til tidligere, sier Sps førstekandidat i Kristiansand.

- Morsomt

Tor Sigbjørn Utsogn, gruppeleder for Frp Kristiansand ler av forslaget til Sp. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Det er et morsomt forslag synes jeg. Et mål på 20 prosent er helt urealistisk, de få parkene vi har i sentrum, de skal ha gressplener for avslapping og rekreasjon. De skal ikke være åkre som hele tiden pløyes opp. Jordbruket skal vi støtte opp om, men ikke i bysentrum og i Kvadraturen. Det er en grunn til at bøndene bor på landet, der kan man drive jordbruk, sier Tor Sigbjørn Utsogn, gruppeleder for Frp Kristiansand.Han legger til at privat dyrking av mat er noe han synes er bra.

— Matdyrking kan være fint på private, grønne tak og i blomsterkasser, men det må være helt opp til den enkelte beboer, sier Utsogn.

- Litt spesielt

Gruppeleder i Kristelig Folkeparti Kristiansand synes tanken bak forslaget er god.

Grete Kvelland Skaara, gruppeleder for KrF mener at parselldyrking er noe kommunen bør satse mer på. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Jeg er opptatt av at vi skal ta vare på landbruksjorda som vi har, men å begynne å tenke seg at man skal gjøre noe slikt inne i Kvadraturen er litt spesielt, sier Grete Kvelland Skaara.Hun forteller at KrF har drøftet å få til parselldyrking i bystyret.

— Det er en god tanke å oppfordre folk til å bruke hagene sine litt mer til å dyrke mat i kasser og det man har rundt husene sine. Det er såpass mye arealer rundt Kristiansand at jeg heller synes at man bør fokusere på å ta vare på disse områdene.