KRISTIANSAND: — Jeg takker for tilliten, sa Furre som med dette gjorde en comeback i politikken etter 15 års pause.

Valgkomiteen hadde innstilt Andersen under fylkesårsmøtet i Vest-Agder Høyre som ble avholdt lørdag formiddag i Kristiansand.

Det var gruppeleder i Mandal Sven Seljom som kom med forslaget om Harald Furre. Her samler han inn valglappene fra kandidatene. Foto: Jarle R. Martinsen

Men da delegatene ble bedt om å komme med motforslag reiste gruppeleder i Mandal bystyre Sven Seljom seg og forelo Harald Furre.

Han mente Furre er en lederstjerne med god kontakter mot regjeringsapparatet.

— Jeg tror han er kvassere enn Andersen, noe vi trenger, sier Seljom.

Ingen konflikt

Før det hadde Furre presentert seg som en kandidat som har vært ute av politikken i mange år, og av den grunn ikke har stått i noen politiske konfliktsituasjoner de siste årene.

— Jeg kan derfor gå inn i dette med åpne øyner og god motivasjon, sa han.

Han sa også at han meget raskt kan gå inn og fungere godt i sentralstyret.

Ble oppfordret

Harald Fauskanger Andersen sa at han var blitt oppfordret av mange til å stille opp som kandidat etter Ole Guttorm Ihme som nå går av som leder etter seks år.

Harald F. Andersen ble av valgkomiteen som ny leder, men et stort flertall vraket ham. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg har blant annet vært i fylkesstyret i ni år og kjenner partiapparatet. Jeg er tydelig og liker å si ting som det er, sa han.

Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn mente Andersen var beste kandidat. - Han kjenner de lokale sakene meget godt gjennom sitt arbeid i fylkestinget og SAM-utvalget. Også forhold til å få gjennomslag for våre saker mot sentralt hold, trenger vi Harald Andersen, sa Grundekjøn.

Den appellen hjalp ikke, Furre ble valgt med 75 mot 23 stemmer.

Buck vraket

Kampvotering ble det også på 2. nestleder der valgkomiteen hadde foreslått Farsund-ordfører Richard Buck. Der kom Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen med nytt forslag, nemlig Ove Nodeland fra Mandal.

Ove Nodeland ble valgt til ny 2. nestleder til fordel for Richard Buck. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun kalte ham en iherdig Høyre-politiker og en "fargeklatt".

Hun ristet iherdig på hodet når vi spurte om dette forslag kom som et resultat av Buck meget kontroversielle uttalelser om leger reservasjonsrett om abort.

Flere i salen visste ikke hvem Nodeland er, og han måtte presentere seg. Likevel ble han valgt med 68 mot 38 stemmer.