— KrF har tatt et initiativ overfor regjeringspartiene til en samtale omkring grunnlaget for uttrekkingen. Vi vil ikke akseptere dette uten videre, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Vest-Agder.

Torsdag besluttet Finansdepartementet å følge Etikkrådets anbefaling og utestenger to israelske selskaper fra oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland (SPU). Africa Israel Investments og Danya Cebus er hovedentreprenør for et byggeprosjektet i Øst-Jerusalem som sidestilles med bygging av israelske bosetninger på resten av Vestbredden.

Vil avvente svar

— Jeg har ikke gjort meg opp noen mening om dette er rett eller feil, og vil vente til vi får avklart om det ligger noen politiske skjønnsmessige vilkår bak, på samme måte som det gjorde bak beslutningen i forhold til Iran, sier Grøvan.

Samtidig med svartelistingen av de israelske selskapene, har Finansdepartementet bestemt at oljefondet ikke får investere i statsobligasjoner fra Iran.

- Er det uproblemtisk å investere i selskaper som driver med denne typen aktivitet i Israel?

— Her er det selskaper som bygger i Øst-Jerusalem. Da blir det brukt som argument at dette er et problematisk område. Begrepene som er brukt om Israels forhold til Øst-Jerusalem som okkupert område, ønsker ikke jeg å bruke. Og vi bruker dem heller ikke i KrF. Dette er områder som har en uavklart status, og som skal klareres gjennom fredssamtaler som forhåpentligvis gir en løsning.

- Fondet brukes politisk

- Bør oljefondet brukes politisk?

— Det blir gjort i dag. Beslutningen om Iran er en ren politisk beslutning. Spørsmålet er hvor sterke de politiske innslagene skal være. Jeg synes det er viktig at kriteriene det etiske rådet arbeider etter ligger i bunn, men så kan det også komme noen skjønnsmessige vurderinger i tillegg.

- Støtter du det Finansdepartementet har gjort i forhold til Iran?

— Jeg synes det er forståelig ut fra det vi kjenner til av brudd på menneskerettigheter i Iran.

- Skal ikke brukes politisk

Finansminister Siv Jensen mener derimot at oljefondet ikke må brukes politisk:

– De spørsmålene som reises i denne saken, er en veldig god illustrasjon på hvor lett slike beslutninger kan bli tolket politisk. Frp har i mange år advart mot en politisering av SPU, sier Jensen til NTB.

– Fondet skal ikke brukes politisk. Og bare det at det kan bli stilt spørsmål ved det, mener jeg er uheldig, sier finansministeren.

Hun sier hun er veldig glad for at det er kommet en anbefaling fra strategirådet, som hun skal presentere for Stortinget i forbindelse med stortingsmeldingen om oljefondet til våren.

Til NRK sier Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, at han er skuffet over avgjørelsen om å utestenge de israelske selskapene. Selskapene var svartelistet fra august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet.