— Vi er godt fornøyd med at vi i fjor unngikk alvorlige ulykker med fritidsbåter i sommermånedene, og vil gjøre vårt for at vi også slipper tragiske hendelser i år, sier Miriam Stausland som er leder av sjøtjenesten i Agder politidistrikt.

Med 2x300 hestekrefter vil politibåten i Kristiansand trolig kunne innhente de fleste, og være raskt tilstede dersom noen skulle trenge assistanse. Foto: Kjartan Bjelland

Det legges opp til faste patruljeringer av de fire politibåtene i Kristiansand, Mandal, Arendal og Risør fra rundt sankthans, men båtene vil ved behov også bli benyttet før den tid. I 2012 var det bare politibåtberedskap i Kristiansand og Arendal.

Vest, fart og rus

Miriam Stausland sier det spesielt er fire forhold og kombinasjonen av disse som kan føre til ulykker til sjøs. Det er fart, promille, mørkekjøring og manglende lanterneføring. I tillegg kommer politipatruljene til sjøs til å sjekke om båtfolket har vester til alle om bord.

— Vi har som mål å skape trygghet og trivsel på sjøen. De aller fleste opptrer fornuftig og hensynsfullt på sjøen, så ofte slår vi bare av en hyggelig prat med dem, sier Miriam Stausland.

Raske båter

Den 29 fots store ribben som politiet har i Kristiansand er utstyrt med to 300 hestekrefters store outboardmotorer. Politibåten i Arendal har en tilsvarende båt, bare at den er av litt nyere modell. Politibåtene i Mandal og Risør er noe mindre.