— Vi ligger på mellom fem og seks prosent årlig når det gjelder antall strykninger, sier Geir Bøhler, klinikksjef for Kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus.

En såkalt strykning finner sted når en pasient er satt opp på en operasjon, og når denne operasjonen av ulike årsaker avlyses.

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om Irene Nordaunet (83) somfikk utsatt en operasjon ved Hjertemedisinsk seksjon fire ganger.

16.800 operasjoner

I 2014 ble det gjennomført 16.800 operasjoner ved Sørlandet sykehus, 6500 inngrep på innlagte pasienter og 10.300 inngrep via dagkirurgi. Mellom rundt 800 og 1000 operasjoner ble utsatt.

— Noen ganger kan årsaken til utsettelsen være sykdom hos pasienten eller at pasienten ikke har møtt opp. Andre ganger er årsaken forhold knyttet til vår kapasitet, som at tilfeller med øyeblikkelig hjelp eller uforutsette hendelser må prioriteres. I andre tilfeller kan det være sykdom hos personalet som gjør at behandlingen ikke kan gjennomføres, forteller Bøhler.

Irene Nordaunets tilfelle er for øvrig ikke en del av den nevnte statistikken som omhandler utsettelser av operasjoner, da inngrep ved Hjertemedisinsk seksjon ikke er en del av den kirurgiske virksomheten ved Sørlandet sykehus.

- Midt på treet

- Hva tenker du om at mellom fem og seks prosent av operasjonene må utsettes?

— Jeg tipper at vi ligger midt på treet sammenliknet med helseforetak andre steder i landet. Noe strykning må vi regne med. Det er vanskelig å si hva som er det optimale tallet. Det å regne med null strykninger vil være urealistisk, påpeker klinikksjefen.

Helsedirektoratet opplyser at prosentandelen for utsettelse av planlagte operasjoner lå på 6,2 prosent på Sørlandet sykehus i 2014. Landsgjennomsnittet var 5,8 prosent.