Gun Berit Jonassen i Rona-krysset. I bakgrunnen eiendommen som hun mister. For andre gang tar veivesenet huset hun bor i. I 2006 røk Hånesveien 1, nå er det Hånesveien 3 som må vike for vei. Foto: Kjartan Bjelland
tvangsflyttes001.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Det er så trist. Tenk hvis politikerne kunne forlange at veivesenet tegnet på nytt, sier kvinnen som onsdag ettermiddag sto som en enslig demonstrant utenfor Rådhuset.

Sørgebånd

Hun hadde med seg et brodert bilde hvor det sto: «Velkommen til vårt hjem». På dette hadde hun hengt sørgebånd.

Ordfører Arvid Grundekjøn kom tidlig til bystyret. Jonassen ropte til ham at han kan redde huset hennes. Ordføreren svarte «du verden» og gikk videre inn i rådhiuset,

De fleste politikerne stoppet ikke da hun ropte at hun mister huset sitt.

— Ordføreren kunne hilst og hørt på meg i alle fall. Men kampen er dessverre kjørt. Veivesenet får det som de vil, sa Gun Berit Jonassen.

Medfølelse

Demonstrasjonen hadde likevel sin virkning. Da bystyret senere på kvelden skulle behandle reguleringsplan for det nye Håneskrysset, uttrykte mange medfølelse og sympati med Gun Berit Jonassen.

— Hun mistet hus til veivesenet for andre gang på få år. Jeg har snakket med andre politikere og administrasjon. Om vi kan gjøre noe. Det er visst vanskelig. Jeg vil utfordre teknisk direktør på om noe kan gjøres. Dette er vanskelig, sa Aps Mette Gundersen.

KrFs Grete Kvelland Skaara sa det samme, men minnet om at nytt Håneskryss er en stor, omfattende og viktig utbygging.

Høyres Hans Otto Lund syntes synd på kvinnen, men sa at noen ganger er det dessverre slik at store infrastrukturprosjekter rammer den private eiendomsrett.

Alle forutsatte at veivesenet gir rask, god og skikkelig erstatning.

En runde til?

— Kan vi ikke få en runde til, spurte Demokratenes Vidar Kleppe. Han ville ikke utsette saken, men ba om at teknisk direktør Ragnar Evensen tar kontakt med veivesenet for å se om noe kan gjøres for å redde Jonassens hus, i det minste sikre skikkelig erstatningsoppgjør.

Ordfører Grundekjøn var enig. Dermed sa bystyret enstemmig ja til nytt Håneskryss, men med en uformell bønn om at man vurderer huset til Gun Berit Jonassen på mildeste måte.

— Sympatierklæringer er fint det, men hjelper meg lite. Det endrer ikke noe. Reguleringsplanen ble vedtatt og veivesenet kan bygge, sa Jonassen etterpå. Hun er skuffet.

Fram til 2006 bodde hun i Hånesveien 1, som hadde vært i morsslektens eie siden 1880-årene. Veivesenet innløste huset for veiutbygging. Hun fikk erstatning og kjøpte naboeiendommen Hånesveien 3, som kom for salg. Veivesenet visste hun overtok her.

Sliten

I fjor kom meldingen om at Håneskrysset skal bygges om med nye ramper, park&ride-anlegg og sykkeekspressvei. Dermed ryker også det nye huset.

Gun Berit Jonasen sier hun er sliten og oppgitt. Hun hadde tenkt å tilbringe sine eldre dager i huset hun kjøpte i 2006. Nå vet ikke hvor hun skal flytte.

— Jeg seg på hus, men har jo ikke penger. Veivesenet gir ikke erstatning før alle vedtak er på plass, sier hun.

Håneskrysset skal ombyggesi fra 2017. Teknisk direktør Ragnar Evensen sier det meste er forsøkt, og at det virker umulig å redde Jonassens eiendom.

- Beklager situasjonen

Veivesenet beklager situasjonen, men sier at enkeltpersoners ønsker noen ganger må vike for storsamfunnets interesser. - Selvsagt er dette beklagelig og vi forstår frustrasjonen til huseieren, sier avdelingsdirektør Johan Mjaaland i veivesenet.

Han sier planleggerne har sett på en rekke alternativer, men den beste løsning er at Gun Berit Jonassens hus ryker.

— Utbyggingen av Håneskrysset gir ramper mot byen, nytt park&ride-anlegg og nytt busstopp. Samtidig skal den nye sykkelekspressveien gå her, sier han.

Utbyggingen er planlagt å starte i 2017 og koster cirka 100 millioner kroner. I og med det nå foreligger reguleringsvedtak, kan Jonassen kreve huset sitt innløst.

— Burde dere sagt noe da hun flyttet inn i nytt hus i 2006, etter at dere tok det første?

— Man kan alltid bli mer forutseende, men vi hadde ikke planer den gang om den utbyggingen vi nå ønsker, sier Mjaaland.