— KrF og Høyre-koalisjonen som har styrt i Kristiansand de siste årene er kulturfiendtlige, menneskefiendtlige og miljøfiendtlige. De drepte det som var en gryende kulturell oppblomstring i Kristiansand og har satt i gang tåpelige prosjekter som parkeringskjeller under torvet, sier Miljøpartiet De Grønnes Mira Svartnes Thorsen.

De drepte det som var en gryende kulturell oppblomstring i Kristiansand og har satt i gang tåpelige prosjekter.

— Når det er sagt, må jeg skyte inn at de grønne ikke er langsinte og at alle partier kan snu, fortsetter hun.

Den høylytte jyplingene i norsk politikk har aldri stått sterkere enn nå. MDG hadde i slutten av juni en rekordmåling på 11,3 prosent i Oslo. Veksten der var så stor at de vil sjudoble antall bystyreplasser hvis prognosen blir fasit. I Fædrelandsvennens måling fra slutten av mars fikk partiet 3,6 prosent i Kristiansand. Det betyr at de nærmer seg tre representanter i bystyret.

Vaier begge veier

I Trondheim har Høyre allerede åpnet døren for et samarbeid med MDG, som sier de ser for seg et samarbeid med sentrum og de borgerlige uten Fremskrittspartiet. Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland fra Høyre, har på sin side avvist et byrådssamarbeid med de grønne og mener partiet ligger mellom Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Mira Svartnes Thorsen i Miljøpartiet De Grønne avfeier Fremskrittspartiet og sier forholdet til Høyre er anstrengt på grunn av veiplanene rundt Kristiansand. Foto: Torgeir Strandberg

— Den analysen er virkelighetsfjern. Hvis de mener at klimasaken tilhører venstresiden, legger Røsland opp til stort politisk tap for både høyresiden og klimaet. Det er ingen tjent med. Vi er et parti som er sammensatt av folk fra alle politiske leire. At vi er et sted mellom SV og Rødt, er bare tøv.- Det som er viktig for oss er å få gjennomslag på våre saker. Skal vi klare det, må vi samarbeide med både høyre og venstre om saker, slik at vi får gjennomsalg for det aller viktigste, sier Thorsen.

Hun beskriver innstillingen som en konkret og pragmatisk klimapolitikk på lokalt nivå, hevet over de tradisjonelle blokkene.

— Vi er ute etter de gode løsningene og effektivt samarbeid, uansett om det på er på høyre- eller venstresiden. Vi tar gjerne det beste fra begge leire. Det gjør oss mer fleksible enn de fleste. Verden er ikke bare rødt-blått. Vi er tydelige på hva velgerne får: Vi er politikere som setter livsgrunnlaget først.

- Er ikke dette politiske opportunisme?

— Alle partier ser an valgresultatet før de diskuterer en koalisjon. Vi er et parti med én hovedsak, klimaet. Alt vi gjør og alt vi tenker er med bakgrunn i klimasaken. Vi jobber for at kloden skal være like bra om tusen år som den er i dag, sier Thorsen.

- Hva med et samarbeid med Fremskrittspartiet?

— Det vil være fryktelig vanskelig å samarbeide med et parti hvor flere fremtredene politikere har benektet at klimaforandringene er skapt av mennesker, sier Thorsen.

Uenigheter om vei

Førstekandidat på MDGs liste, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe skrev nylig en kronikk til Fædrelandsvennen med tittelen Den store motorveitabben. Her kritiserer hun Høyre og Frps arbeid med ny motorvei rundt Kristiansand. En uenighet som gjør et samarbeid med Høyre noe anstrengt, ifølge Svartnes Thorsen.

Det jeg kan si er at MDG ikke vil ha en 39 meter bred monstervei.

— Nå skal jeg være forsiktig med å uttale meg. Det jeg kan si er at MDG ikke vil ha en 39 meter bred monstervei. Vi har sett på faktaene, og forskning viser at jo mer veier, jo flere biler. Det vil vi ikke. Det kan vi ikke stå for, sier Thorsen.

Hvilke andre saker vil være viktige for valg av samarbeidspartnere?

— Kollektivtransport er veldig viktig. Vi vil ha mer og bedre busstilbud, flere sykkelstier og færre privatbiler i byen. Skolebarn har godt av å lære utenfor klasserommet, derfor ønsker vi gratis skolebuss til skoleutflukter.

Grundekjøn forstår ikke kritikken

Ordfører i Kristiansand de fire siste årene, Arvid Grundekjøn, forstår ikke kritikken fra Svartnes Thorsen.

Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn (H). Foto: Thomas Hegna

— Legger man kulturbudsjettet fra kommunen sammen med Cultivas, bruker vi mest penger brutt ned på antall innbyggere i Norge. Miljøpartiet må være mer konkrete når de kritiserer oss, sier Grundekjøn på oppfordring om å kommentere Svartnes Thorsens utspill.- Den internasjonale kulturfestivalen, som hadde rundt 8000 deltakere i år, ble født i vår periode. Vi har gjort mye på museumssiden, og selv om vi ikke kan ta æren for Kilden, ble den åpnet i vår periode. Her har vi eksempelvis også bevilget penger til formiddagskonserter gjennom hele sommeren. Hvis Thorsen mener vi har vært miljøfiendtlige, så må hun har vært blind og døv hele perioden. Det håper jeg ikke hun fortsetter med hvis hun har politiske ambisjoner. Da har bystyret et problem, sier Grundekjøn.

Den avtroppende ordføreren mener det er langt mer miljøfiendtlig å la biltrafikken gå gjennom sentrum enn å legge gjennomgangstrafikken utenom Kristiansand. At økt biltrafikk blir en følge av veibygging, må reguleres med bom- og avgifter samt økt satsing på jernbane og sjøtransport, mener Grundekjøn.

— Det er ganske miljøfiendtlig å ha trafikken fra Oslo til stavanger gjennom sentrum med den støyen og forurensing det medfører. At vi er miljøfiendtlige, er fullstendig urimelig, sier Grundekjøn.

- Mest å hente i sentrum og på venstresiden

Arbeiderpartiet positive til MDG, og mener venstresiden passer saken deres best.

Mette Gundersen (Ap)

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Mette Gundersen sier seg positive til å jobbe mer med de grønne fremover.— Arbeiderpartiet i Kristiansand har et godt forhold til MDG. Vi har samarbeidet i flere saker, og de er en viktig stemme i miljøpolitikken som gir et verdifullt korrektiv til oss andre, sier Gundersen.

Gundersen nevner lokal kontantstøtte på spørsmål om potensielle konfliktsaker, men er mer opptatt av hva de kan klare å løse sammen.

— Jeg håper på fortsatt godt samarbeid med dem også i neste periode, og jeg tenker at de har mer å hente i et samarbeid til sentrum og venstre enn et samarbeid med høyresiden, sier Gundersen.

Standpunkt om vei skaper problemer

Høyre vil ikke definere MDG som sosialister, men er klar på at de stort sett heller mot venstre.

Harald Furre (H). Foto: Heida Gudmundsdottir

Ordførerkandidat for Høyre i Kristiansand, Harald Furre, er på langt nær ikke like klar som partifellen i Oslo når det gjelder de grønne.— Vi har ikke hatt noen intern drøfting på hvordan vi stiller oss til MDG. Samtidig har Høyre en grønn profil i vårt program, og vi er positive til partier som bidrar til en grønn vekst i bymiljøet, sier Furre.

Grønt bymiljø til tross, det er store forskjeller på partiene.

— Den siste tiden har det gått klart fram at vi har store motsetninger når det gjelder samferdselspolitikk. Der er vi veldig forskjellige. Samtidig har vi ikke noen behov for å plassere Miljøpartiet De Grønne som sosialister. Historisk har Kristiansand hatt et miljøparti lenge, og vi ser at de stort sett har stemt mot venstre, sier Furre