— Ingen skal få lov å stikke seg fram, ingen. Alle skal behandles likt til det absurde. Man kan ikke belønne én, da skal alle skal belønnes. La oss rette ryggen og overse de smålige kommentarene, og være klare over vår avhengighet av den frivillige innsatsen, sa Tor S. Utsogn (Frp).

Tor S. Utsogn var klar på at medaljen må innføres. Foto: Arkivfoto

Kristiansand bys hedersmedalje har påkalt atskillig debatt, også i sist formannskap, der den bleomtalt som jåleri.Onsdag kveld vedtok bystyret å innstifte medaljen, med 34 mot de 19 stemmene til Ap, SV, Rødt, MDG og flertallet i Venstre.

— Smålig kan du selv være

— Smålig kan du selv være, parerte Terje Næss (Ap), som sa at hans parti ikke er glade i titler og utmerkelser, men vanlige mennesker.

Hvem er å betrakte som de aller fremste blant likemenn i Kristiansand?

— De aller fremste blant likemenn skal altså få tildelt en sølvmedalje av ordføreren. Foruten å mene at dette er unødvendig og pompøst; hvem er å betrakte som de aller fremste blant likemenn i Kristiansand, spurte Næss.

Fra Høyre ble det poengtert at ønsket om medaljen delvis skyldes at Kongens fortjenstmedalje i dag er nærmest uoppnåelig.

— Dette handler om mennesker som hver dag står opp for at Kristiansand skal bli den gode byen å leve i. For å hedre dem som ikke når opp til Kongens fortjenstmedalje tar vi saken i egne hender, sa Helene H. Knudsen.

Eva Kvelland (V) fortalte at hun ikke er motstander av å hedre innbyggere, men raljeringen i sakens anledning har gjort henne til motstander.

— Kristiansand oppfattes som en reaksjonær og konservativ landsdel, ingen bør være overrasket over at konteksten gjør denne lille saken til et stort symbol. Saken går hånd i hanske med det konservative imaget denne byen har fått. Jeg stemmer ikke imot på grunn av jåleri, men fordi den ikke har legitimitet nok, sa Kvelland.

- Kan ikke være så latterlig

Hun fikk full støtte av Mette Gundersen (Ap).

Det handler om omdømmet vårt.

— Det handler om omdømmet vårt, dette er en av de mange små sakene som gjør at vi i hovedstaden blir sett på som enda mer småborgerlige og konservative enn før. Ildsjeler ønsker bidrag til saken, langt mer enn en medalje. Det kjennetegner nettopp en ildsjel, de setter det som er større foran seg selv, sa gruppelederen under debatten.

Mette Gundersen (Ap) frykter for byens rykte. Foto: Vegard Damsgaard

Ordføreren, som har ivret mest for medaljen, skjønte lite av hovedstadsutsagnet. Han påpekte at Kristiansand nå kopierer St. Hallvard-medaljen, en utmerkelse som nettopp Oslo by deler ut til «personer som har gjort en særlig verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte har gjort seg fortjent til byens påskjønnelse.»

— Mitt utgangspunkt er å stimulere til frivillighet, gi et klapp på skuldra til de som gjør en innsats uten lønn eller avisoverskrifter. Er det riktig at noen i Oslo smiler av dette, er det helt irrelevant. Vi kopierer deres St. Hallvard-medalje, det kan da ikke være så latterlig, mente Arvid Grundekjøn (H).