KRISTIANSAND: «I retten gjorde tiltalte det klart at han heller ikke for fremtiden ville la manglende førerkort være noen hindring for å sette seg bak rattet i motorvogner. Dette reagerer retten sterkt på,» skriver dommerfullmektig Johan Spiten i dommen mot en 26-åring fra Grimstad.

Ifølge dommen viser 26-åringen en «fullstendig manglende respekt for trafikksikkerhet og vegtrafikklovgivning». Tingretten mener han klart ikke er egnet til å ha førerkort, ikke minst fordi han også har kjørt i alkoholpåvirket tilstand og utsatt andre for fare.

26-åringen ble stoppet i Vennesla i en rutinekontroll om kvelden 15. mars i år. Han kjørte en eldre Opel uten førerkort, og han erkjente straffeskyld.

Det som får tingretten til å stramme grepet overfor 26-åringen, er at han allerede er straffedømt åtte ganger på seks år for å ha kjørt uten førerkort.

Siste gangen han ble dømt for kjøring uten førerkort var i en dom 5. november i fjor. Da ble han dømt til 60 dagers betinget fengsel.

Han ble altså tatt igjen fire måneder etter for nøyaktig det samme. Det gjør at tingretten mener at det må til en «markert og ubetinget reaksjon dersom straffen skal ha noen individualpreventiv effekt».

26-åringen er dømt til 75 dagers ubetinget fengsel og 2000 kroner i saksomkostninger.

En 29-åring fra Søgne har rukket å bli straffedømt ti ganger for å ha kjørt uten sertifikat, og han er bøtelagt to ganger for det samme. Han er også dømt to ganger for å ha kjørt bil uten gyldige skilter. Nå dømmes han for å ha kjørt uten sertifikat for ellevte gang. Han er sett kjørende tre ganger uten sertifikat av politifolk på jobb eller fri. To av gangene kjørte han en uregistrert bil. 29-åringen er dømt til 24 dagers ubetinget fengsel og en tusenlapp i bot. SVEIN VERSLAND