KRISTIANSAND: Den 42-årige afrikanske kvinnen ble skutt i rumpa i parets leilighet i Kvadraturen. Det skjedde da hun ikke kom for å legge seg slik han ville. Mannen skal tidligere har utøvd vold mot kvinnen.

Tingretten har dømt 66-åringen til åtte måneders fengsel. Bare halve straffen må han sone i fengsel på grunn av hans høye alder og det faktum at han er HIV-smittet. 66-åringen har allerede sittet 49 dager i varetekt. De trekkes fra den ubetingede delen av straffen. Han må altså inn og sone omkring 70 dager bak murene.

Han får også inndratt skytevåpenet, en Lahti pistol 9 millimeter, som han skjøt sin kone med.

66-åringen erkjente i retten å ha skutt, men han husker lite av hva som utløste skuddet.

— Det var en uoverensstemmelse, men jeg husker ikke hva. Jeg skjøt et skremmeskudd, som bare ga et hudsår. Men det blir det siden et skytevåpen er involvert, sa mannen i retten.

Hiv-smittede

Hans forsvarer, Monica Haugedal, mente mannens høye alder og hans sykdom som hiv-smittet samt at han har tilstått, måtte føre til en mild dom.

Det har altså Tingretten tatt hensyn til.

  • Er din kone også hiv-smittet? spurte forsvareren.

— Hvor tror du jeg har fått det fra? Det holdes i sjakk hos oss begge med medisiner, svarte 66-åringen.

Mannen ville at kvinnen skulle komme å legge seg utpå natten natt til lille julaften i fjor. Hun fikk ikke sove og satt på kjøkkenet med radioen lavt på. Flere ganger maste han på henne.

— Jeg sto med ryggen til da han kom med pistolen og skjøt meg. Det gikk fem minutter før jeg kjente smerten og skjønte at jeg var skutt, sa kvinnen.

— Han var veldig lei seg etterpå. Jeg tilgir ham, sa hun i retten.

Aktor Hovland plasserte skuddet fra den alkoholiserte 66-åringen inn i et trusselbilde kona hans har levd under i lang tid.

— Er det et sted man skal føle trygghet, så er det i hjemmet. At han skjøt henne fordi han ble irritabel da hun ikke kom for å legge seg, viser hvor lett han lar seg provosere, sa Hovland.

Mannen sovnet etter å ha skutt kona. Dårlige norskkunnskaper skal ha vært årsaken til at det tok så lang tid før hun fikk bedt om hjelp.

- Aldri slått meg

På sykehuset sa kvinnen at hun var redd for at hun skulle bli skadet igjen og at han skulle havne i fengsel. I politiavhør har kvinnen sagt at hun har vært utsatt for vold fra mannen mange ganger før. Det har hun gått tilbake på.

— Han sier mange stygge ting til meg når han er full, så jeg føler jeg meg liten. Han er nervøs og slår om seg og knuser ting. Men han har aldri slått meg, sa hun i retten.

Mannen forklarte at han en gang hadde bøyd henne ned på golvet med å ta et kraftig grep i armen hennes.

I 2002 ringte kvinnen politiet for å få dem til å hente pistolen mannen hadde hjemme. Hun skal ha sagt at han har truet henne med våpenet før. Det har hun gått tilbake på. I retten sa hun at det var den generelle frykten for våpen som gjorde at hun sa fra til politiet.

— Jeg har sett så mye våpen og mange bli drept i landet jeg kommer fra. Jeg er veldig redd for våpen. Han holdt på å gjøre våpenet reint, og jeg ble redd. Hvis politiet ikke hadde levert tilbake våpenet, hadde ikke dette skjedd, sa kvinnen.

Lite nettverk

Det hiv-smittede paret har lite nettverk. Begge har barn på hver sin kant fra før, men har liten kontakt med familien. Paret har vært sammen i en tiårsperiode. De giftet seg i Norge for fire-fem år siden.

Hun har ingen inntekt her i landet og er avhengig av at han forsørger henne.

— Jeg angrer fryktelig på det jeg gjorde, sa 66-åringen.

Les mer i papiravisen.