Monaco (NTB-AFP): Rainier var i flere døgn blitt behandlet for en lungesykdom på klinikkens intensivavdeling. Han hadde vært statsoverhode i Monaco siden 1949 og etterfølges av sin 47 år gamle sønn Albert.

Albert overtok allerede i forrige uke sin fars offisielle plikter. Han og hans søstre Caroline og Stephanie besøkte de siste dagene flere ganger Rainier på sykehuset, der det de siste dagene ble klart at 81-åringens liv var i ferd med å ebbe ut.

Han er den monark i Europa som har regjert lengst.

Noen beskriver hans liv som en såpeopera, spesielt på grunn av eventyrekteskapet med Hollywood-stjernen Grace Kelly. Hun døde i en bilulykke i 1982, men hun hadde for lengst bidratt til å gi fyrstedømmet sitt glamorøse preg.

Grimaldi-dynasti

Fyrsten ble født 31. mai 1923 og fikk navnet Rainier Louis Henri Maxence Bertrand de Grimaldi. Han var eneste sønn av prinsesse Charlotte av Monaco og grev Pierre de Polignac. Moren tilhørte Grimaldi-familien, som har kontrollert Monaco siden 1200-tallet. Den unge prinsen ble utdannet i Storbritannia, Sveits og Frankrike, og studerte blant annet litteratur og politikk.

I 1944 vervet han seg til den franske hæren, og var med da franskmennene gjenerobret Alsace fra den tyske hæren. Etter krigen tjenestegjorde han ved den franske administrasjonen i det okkuperte Berlin, og ble senere forfremmet til oberst i den franske hæren.

Moren frasa seg tronen, og da bestefaren prins Louis II døde i november 1949, tok den 26 år gamle prinsen over styret.

Det ble starten på en stor omveltning for det lille landet som i dag dekker nesten to kvadratkilometer av et område inneklemt mellom Frankrike og Middelhavet, og som har 32.000 innbyggere.

Ikke lenger hellig

Fyrsten støttet demokratiske endringer av grunnloven. Prinsippet om fyrstens hellige makt ble avskaffet i 1962, og fyrsten delte sin lovgivende myndighet med en valgt nasjonalforsamling bestående av 18 medlemmer.

Skyskrapere spratt opp for å gi plass til den voksende bank— og forretningssektoren. På et område som tidligere hadde ligget under vann, ble Fontvieille-distriktet bygd, med rom for både kontorer og boliger.

Ved å bygge ut land som tidligere var en del av Middelhavet, ble fyrstedømmets territorium økt med 20 prosent.

Spill og luksus

Monaco er blitt en stat kjent for sine spillekasinoer og luksuriøse ferieliv, men også for særdeles gunstige skatteregler og beskyldninger om at landets banker brukes til hvitvasking av penger.

Dessuten har aktivitetene og kjærlighetslivet til prins Rainiers og prinsesse Graces tre barn bidratt til å holde verdens øyne rettet mot landet.

Det har vært rykter om at sønnen og tronarvingen prins Albert (47) er homofil, noe han selv avviser. Han er ugift og har ingen barn.

Fordi han er barnløs sørget fyrsten for en grunnlovsendring som også gir arverett til tronen for barna til prinsessene Caroline (48) og Stephanie (40).

(©NTB