– Vi føler oss trygge på at epidemien nå har passert toppen, sier fagdirektør Nils B. Johannessen ved sykehuset til NTB.

Fredag var det elleve nye tilfeller og lørdag ti, men samtlige av disse hadde fått smitten i seg før sykehuset iverksatte de skjerpede tiltakene 27. oktober.

– Det er mulig vi får påvist personer med positive prøver også i begynnelsen av denne uken, men det avgjørende er om folk er smittet før 27. oktober. Inkubasjonstiden kan i enkelte tilfeller være hele ti dager, sier Johannessen.

Mattilsynet fornøyd

Søndag ble det holdt et møte mellom representanter for Mattilsynet og sykehusets ledelse. Her fikk sykehuset anerkjennelse for de tiltakene som er gjennomført.

– Mattilsynet mener vi nå har kontroll med spredningen av bakterien via mat, sier Johannessen.

Han opplyser at sykehuset søndag på ny innskjerpet hygienerutinene, spesielt rundt pasienter som man frykter kan være lett mottakelige for smitten.

– Det vil fortsatt bli tatt rutinemessige prøver av ansatte, selv om vi føler at situasjonen nå er under kontroll, sier fagdirektøren.

Han mener sykehuset i denne ubehagelige saken har gjort rett i å være veldig åpen om det som skjer.

– Hele saken har vært en stor påkjenning for sykehuset, pasientene og ansatte, men vår åpenhet er begrunnet med ønsket om å bevare tilliten folk flest har til sykehuset, sier Johannessen.

Mat fra Arendal

Sykehuset tar heller ingen sjanser den nærmeste tiden.

– All kald mat vil fortsatt bli hentet fra sykehuset i Arendal, sier Johannessen.

Han viser til at det hele tiden er produsert varm mat i Kristiansand fordi smitten normalt ikke spres med denne typen mat.

– Vår hypotese har lenge vært at smittekilden befinner seg på sykehusets hovedkjøkken og at bakterien er spredt gjennom kald mat, drikke, smørbrød og påleggsanretninger. Denne mistanken er styrket ved at så mange av dem som er smittet er ansatte som har spist i kantinen eller på kurs der serveringen kommer fra kaldanretningen på hovedkjøkkenet, sier Johannessen.