KVINESDAL: – De har sagt at de kun skulle prate med mannen, og at de hadde utstyret med for sikkerhets skyld. Vi har vel grunn til å tro at de skulle mer enn å bare prate. Vår teori går heller på at de skulle presentere en slags trussel eller advarsel mot mannen, sier lensmann Jan Magne Olsen i Kvinesdal.

Asylsøkeren kvindølene oppsøkte ble i begynnelsen av oktober anmeldt for voldtektsforsøk mot en Kvinesdal-kvinne i 20-årene. Kvinnen er en bekjent av kvindølene.

Besøket, som fant sted ved midnattstider natt til tirsdag, endte med et masseslagsmål, da i alt åtte-ti asylsøkere etter hvert dukket opp på asylsøkerens bopel. Ingen personer, med unntak av en kvindøl, som fikk blåveis og noen skrubbsår, ble skadet i slagsmålet. Ingen er pågrepet i saken.

– Hendelsesforløpet er fortsatt noe uklart, ettersom vi mangler noen sentrale avhør, blant annet av en nøytral kvinne, som bodde i etasjen under asylsøkerfamilien kvindølene oppsøkte, forklarer Olsen.

Til politiet har kvindølene forklart at de kun skulle snakke med asylsøkeren i 30-årene. Asylsøkeren var ikke hjemme da kvindølene ringte på. Det var mannens kone som åpnet døra. Etter hvert kom det noen asylsøkere til huset, og noe seinere enda flere, totalt åtte-ti personer. Uenighetene endte i håndgemeng.

De fem kvindølene, som er i alderen fra 25 til 40 år, er alle kjenninger av politiet. De tilhører ikke noe tungt kriminelt miljø, og lensmannen i bygda mener det ikke er rasistiske motiver som ligger bak angrepet.

– Nei, flere av dem går i kretser med asylsøkere. Det er heller ingen grunn til å tro at dette er noe slags borgervern. Kvindølene skal ha sittet sammen og ruset seg da de fant ut de ville prate med mannen. De kjørte derfor samlet til hans bopel. Vi mener dette er et enkelttilfelle, men ser likevel alvorlig på at noen finner på å oppføre seg slikt, sier Jan Magne Olsen.

Kvinesdal-ordfører Odd Omland gikk i går ut i NRK og ba folk om å roe seg ned.

– Som ordfører tar jeg selvfølgelig avstand til dette. Hendelsen er sterkt beklagelig, og selv om man ikke kan garantere noe, tror jeg ikke dette kommer til å skje igjen. Slik jeg har forstått politiet er nok dette et enkeltstående tilfelle, sier Omland.

tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no