KRISTIANSAND: Nylig fikk HiA svar fra komiteen som vurderer om høgskolen får bli universitet. Kravet var at HiA først må levere doktorgrader i flere fag enn nordisk. Det skjedde i går. Da disputerte indiske Sharada Gade på viktigheten av mening, mål og lærerens rolle i matematikkundervisningen.

Neste år følger flere doktorander i løypa i matematikk-didaktikk. Håpet er at myndighetene da konkluderer med at HiA har det som den nasjonale Nokut-komiteen kaller «stabil forskerutdanning, jevnlig opptak og uteksaminering av doktorgradskandidater».

Ved utgangen av 2005 hadde HiA inngått avtale om forskerutdanning med 17 stipendiater i nordisk, 15 i matematikk-didaktikk og to personer i mobile kommunikasjonssystemer. Nokut-komiteen mener det ikke finnes noen garantier for at det vil bli noe stabilt program med jevnlig opptak og uteksaminering av kandidater i mobile kommunikasjonssystemer i Grimstad.

Komiteen er også spørrende til om det fjerde doktorgradsområdet, Internasjonal organisasjon og ledelse, som ennå ikke har noen stipendiater, vil kunne utvikle seg til å bli et stabilt forskerprogram.

— Ut fra en samlet vurdering finner komiteen at HiA på det nåværende tidspunkt ikke har dokumentert en stabil forskerutdanning ved institusjonen, konkluderte Nokut-komiteen.

Så får en se om Nokut sitt styre på nyåret mener at innsatsen til indiske Sharada Gade i går er nok til å sikre sørlandsuniversitetet.