Nå forbereder tett befolkede Florida seg også på det verste.Regnet øste ned i store flak, og selv tettvokste, sterke trær bøyde seg i vindkastene. Turister ble evakuert fra sine luksushoteller langs Maya Riviera-kysten på Yucatán-halvøya, og den vanligvis så rolige, turkise sjøen reiste seg faretruende. I de oversvømte gatene jaget soldater folk i ly.

Meteorologer har beskrevet Wilma som ekstremt farlig. Ekspertene venter at når orkanen er på sitt sterkeste, vil den trolig sende bølger på nærmere fire meter inn over kysten. I Haiti tok Wilma tidligere denne uka livet av minst 20 mennesker som følge av jordskred.

Skuffede turister

Rundt 100 utenlandske turister sto i grupper under lysekronene i den store marmorlobbyen i hotellet Royal Porto Real, i nærheten av Playa del Carmen, et kjent turiststed like sør for Canc:n.

– Det var meningen at dette skulle bli mit livs ferie, utbrøt 28 år gamle Simon Yayes fra Storbritannia. Han kan nå se langt etter luksusferien.

Men forholdene var likevel langt tøffere for flere hundre bygningsarbeidere, mange av dem fra den fattige sørlige delstaten Chiapas. De er blitt stuet sammen i forskjellige tilfluktsrom.

I en barnehage nær Playa del Carmen sitter 50 menn på et sementgulv. Plassen er så liten at de ikke har mulighet til å legge seg ned. De sitter og spiser tunfisk på boks med hendene.

Men til tross for provisoriske løsninger, er det mange som er fornøyde med myndighetenes håndtering så langt.

– De evakuerte oss i god tid, og med en gang vi var på plass her, fikk vi mat. Lokalbefolkningen har kommet hit for å lage mat til oss, forteller salgskonsulent Lee Watkins fra Wales.

– Det er fantastisk, legger han til.

Ekstremt farlig

Onsdag var Wilma den sterkeste atlantiske orkanen noensinne, men mistet torsdag noe av sin styrke og ble nedgradert til orkan 4— kategori. Fredag var det ventet at Wilma ville øke i styrke når den nådde Mexicos kyst ut på dagen.

Cuba er ikke direkte truet, men det var kraftig regnvær i den østlige delen av landet. Minst 220.000 mennesker er evakuert fra de truede områdene. I Sør-Florida har befolkningen hamstret drikkevann og gass, og befolkningen på øygruppa Florida Keys forbereder seg på evakuering.

Orkanen beveger seg sakte, cirka 9 kilometer i timen. Den ventes å nå tett befolkede Florida søndag eller mandag. (©NTB)