MANDAL: — Det er helt utrolig at de eldre er avspist med tre linjer i kommuneplanen, sa Lilli Ann Aanensen (KrF), da bystyret behandlet kommuneplanen i går.

Aanensen minnet om at politikerne har hatt møte med den eldre garde, der det ble gjort klart at de ønsket trygghet og møteplasser.

— Det er ikke nevnt i kommuneplanen. Derimot er det skrevet tre linjer om at det er viktig med pleie og omsorg, sa Lilli Ann Aanensen, som minnet om at Mandal vil få en betydelig økning av eldre over 80 år.

Levekår

I bystyret i går var det ingen som ville påta seg ansvaret for de eldre i kommuneplanen. Derimot var det lagt betydelig vekt på å gå til en offensiv mot levekårsproblemene Mandal sliter med.

— Mennesket må stå i sentrum i Mandal, sa ordfører Åse Lill Kimestad.

Ordføreren mente kommuneplanen fokuserer på levekår og livskvalitet og har satt klare mål for å ta opp utfordringene kommunen står overfor.

— Det er viktig at vi ser hver enkelt innbygger. De fleste har det meget bra, men det er vår utfordring at dette flertallet blir enda større, sa Kimestad.

Ordføreren sa at arbeid er viktig for å bli akseptert i samfunnet. Hun mente en betydelig del av problemene mange i Mandal sliter med, skyldes at de ufrivillig er havnet utenfor det ordinære arbeidslivet.

— I kommunen er det rettet spesielt søkelys mot personer mellom 18 og 30 år som er falt utenfor arbeidslivet. Gruppen er spesielt stor i Mandal, sa Kimestad. Hun mente kommunen har tatt viktige skritt i retning av å få fram tiltak som kan få gruppen inn i arbeidslivet igjen.

— Ett mål er at rusmisbrukere kan få tilbud om en verdig hverdag uten rus, sa Kimestad og viste til at kommunen har mange viktige medspillere i dette arbeidet.

— Kommunen har tatt initiativ og vil fortsette med å ta initiativ til samarbeid med trygdekontoret, Aetat og frivillige organisasjoner, men vi må gjøre noe mer enn bare å ta ansvar for samarbeid. Vi må være en aktiv partner og lage sysselsettingsplaner for arbeidstrening i kommunen, sa Kimestad, som lovet at hun vil utvikle samarbeidet med frivillige organisasjoner.

Økt handelfrihet

Ordføreren mente Bondevik-regjeringen har gitt større mulighet for lokal handlefrihhet i skolen og oppfordret bystyret til større lokal styring.

— Som politikere må vi iallfall bli mer synlige i skoledebatten. Mange synes politikerne i Mandal er blitt usynlige i samarbeidet med foreldrene om en bedre skole, sa Kimestad, som minnet om at bystyret har vedtatt at 25 prosent av timetallet skal disponeres ut fra lokale forutsetninger. Hun etterlyste hva som er gjort.

Ordføreren reiste også spørsmål om hvilke to fremmedspråk som skal tilbys i Mandal, om det skal være forskjellig fra skole til skole og hvilken innvirkning foreldre og barn kan ha på valget.

— Skolen er viktig. Den gjelder våre barns fremtid. Mandal kommune må ha en tydeligere fokusering på skolen. Og som skoleeiere har vi ansvar for hvordan målet om en inkluderende skole skal nås, sa Kimestad.

Per Bratteberg (Frp), som har ledet arbeidet med levekår i kommunen, fortalte at arbeidet har avdekket store problemer, selv om flertallet er tilfreds.

— Familier som er avhengige av stønad fra det offentlige og gruppen fra 18 til 30 år som er falt utenfor arbeislivet, har vært utpekt som hovedsatsingsområder, sa Bratteberg.