Oslo (NTB-Bård Idås og Trygve Mellvang-Berg): Det er avisenes nyhetsbyrå som har alget en oversikt over hvordan medlemmer av bedriftsforsamlingen kommer til å stemme i møtet som begynner klokken 15 i ettermiddag.

Verken de ansatte i Norske Skog eller Soria Morias regjeringsforhandlere har gitt opp håpet om at bedriftsforsamlingen i Norske Skog tirsdag stanser nedleggelsen av papirfabrikken Union i Skien. Samtidig som styret i Norske Skog vedtok å innstille på nedleggelse av papirfabrikken, holdt de rødgrønne pressekonferanse på Soria Moria.

Både Sp-leder Åslaug Haga, SV-leder Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg mener det fortsatt er en mulighet for at de 380 arbeidsplassene kan reddes, til tross for at kontakten med skogeierne ikke førte fram i helgen.

– Jeg har ikke gitt opp håpet helt, men gurimalla så spent jeg er på utfallet, sier Haga til NTB.

Tror på nei

Ifølge en kartlegging ansatte-representantene i bedriftsforsamlingen har gjort, ligger det an til at forsamlingens 18 medlemmer kan dele seg på midten på møtet som starter klokken 15 tirsdag.

– Ni medlemmer føler vi oss sikre på vil stemme for fortsatt drift, og vi har et godt håp om noen av tvilerne detter ned på vår side, sier Magnus Straume, ansatterepresentant i bedriftsforsamlingen, til NTB.

Straume ønsker ikke å kommentere hvem de ni er. Men tidligere har de seks ansatterepresentantene i styret og to fra Skogeierforeningen Agder-Telemark signalisert at de vil si nei til nedleggelse.

Etter det NTB har grunn til å tro, vurderer også representanten for Mjøsen skogeierforening å si nei. Men dette skal være avhengig av et sikkert flertall bak et nei-vedtak, noe som trolig betyr at noen av de øvrige aksjonærvalgte medlemmene må stemme nei.

Disponent Halvard Sæter i Mjøsen Skogeierforeningen vil imidlertid ikke røpe hva han har tenkt å stemme.

– Det får være min lille hemmelighet fram mot møtet, sier han til NTB.

Heller ingen av de andre «tvilerne» NTB har vært i kontakt med, vil røpe sine posisjoner. Men trolig vil sonderingene pågå helt fram til møtestart tirsdag.

Dobbeltstemme

Hvis bedriftsforsamlingen skulle dele seg på midten, blir det opp til lederen, Ivar Korsbakken, å avgjøre det hele med sin dobbeltstemme.

– Ivar Korsbakken har tidligere signalisert at han godtar nedleggelse av Union. Men samtidig har han sagt at han vil opprettholde Union om et flertall av skogeierne ønsker det. Så langt jeg kjenner saken, er det nå flertall blant skogeierne for videre drift, sier Straume.

Skogeierne sitter med til sammen sju stemmer i bedriftsforsamlingen tirsdag. Vanligvis har de seks, men fordi DnB-sjef Svein Aaser har meldt forfall til møtet, blir han erstattet av Viken Skogeierforenings Sverre Haare.

Viken har dermed to representanter, Agder og Telemark har to, Mjøsen én og Skogeierforeningen Nord én. I tillegg kommer Ivar Korsbakken, som er daglig leder i Norges Skogeierforening.

Han vil imidlertid ikke si om han følger styrets anbefaling og stemmer for nedleggelse av Union.

– Dette er en stor og vanskelig sak. Jeg vil ikke si noe før behandling i bedriftsforsamlingen, sier Korsbakken til NTB.

Mistillit

Styreleder Lars Grøholt i Norske Skog innrømmer at han er spent før møtet tirsdag. Han sier det var en «tung beslutning» for styret å anbefale nedleggelse av Union.

– Det har vært mangefølelser involvert. Det er ingen enkel sak å legge ned en bedrift mot de ansattes vilje. Men det er nødvendig av lønnsomhetshensyn, sier Grøholt.

– Trekker du deg dersom bedriftsforsamlingen stemmer ned styrets anbefaling?

– Jeg vil ikke forskuttere noen beslutninger før bedriftsforsamlingen, sier han.

Ansatterepresentant Straume mener et nei til nedleggelse er en klar mistillit.

– Blir det flertall for å opprettholde Union, er det naturlig at styret stiller sine plasser til disposisjon. Det nye styret må deretter vurdere konsernsjefens stilling, fastslår Straume.

Korsbakken er derimot uenig i dette.

– Hvis bedriftsforsamlingen skal ha noen funksjon, må det være slik at bedriftsforsamlingen kan si ja eller nei uten at det automatisk er mistillit. Ellers ville det være et veldig snevert handlingsrom for en bedriftsforsamling, sier han (©NTB)